Prima pagină » Știri externe » ALEGERI SUA 2012. Statele care dau președintele american

ALEGERI SUA 2012. Statele care dau președintele american

ALEGERI SUA 2012. Statele care dau președintele american
ALEGERI SUA 2012, BARACK OBAMA, MITT ROMNEY, ALEGERI, VOT

Numele viitorului președinte al Statelor Unite ale Americii depinde de zece state puternic disputate, care au fost câștigate toate de Barack Obama în 2008, relevă AFP.

Pentru a fi aleși, candidații trebuie să obțină o majoritate de 270 de mari electori.

Statele-cheie, de la cel mai mare la cel mai mic, sunt următoarele:

FLORIDA (29 de mari electori)

Este cel mai mare stat dintre cele cheie, unde campania este costisitoare. În Florida s-a decis în 2000 rezultatul cursei prezidențiale la care au participat George W. Bush și Al Gore, la o diferență foarte mică. Statul și-a modernizat sistemul electronic de vot, dar, de la deschiderea birourilor de vot, la 27 octombrie, la acestea s-au format cozi lungi de așteptare. Populația este eterogenă, formată din numeroși pensionari, mai degrabă republicani, și numeroși alegători de origine hispanică (mai ales republicani) și portoricani (majoritatea democrați).

Media sondajelor: 48,9 la sută pentru Romney și 47,4 la sută pentru Obama.

PENNSYLVANIA (20 de mari electori)

Câștigat în 2008 de Barack Obama, statul este divizat între centrul său rural, puternic republican, și marile orașe Philadelphia și Pittsburgh, unde populația de culoare și clasa muncitoare au votat în număr mare pentru Obama în 2008, oamenii fiind mobilizați de echipele de campanie care au mers din ușă în ușă. Exploatarea gazelor de șist și problema fracturării hidraulice în vestul statului, pe care Mitt Romney le încurajează, reprezintă factori importanți în această cursă.

Media sondajelor: 49,5 la sută pentru Obama și 44,8 la sută pentru Romney.

OHIO (18 mari electori)

Statul a fost câștigat în 2008 de Barack Obama, iar în 2000 și 2004 de George W. Bush. Ohio este prezentat frecvent drept un „microcosmos” al SUA, cu marile sale orașe, zone industriale și muncitori, dar și cu zonele sale rurale, unde agricultura și exploatarea gazelor de șist reprezintă motoarele economiei. Mitt Romney și partenerul său de cursă Paul Ryan au petrecut aici mai mult timp decât în oricare alt stat. Barack Obama a organizat în Ohio trei mitinguri electorale cu două zile înainte de scrutinul din 2008.

Media sondajelor: 48,6 la sută pentru Obama și 46,5 la sută pentru Romney.

CAROLINA DE NORD (15 mari electori)

În 2008, Obama și-a adjudecat acest stat conservator din sudul SUA grație votului din marile orașe, cum ar fi Charlotte și Raleigh. Restul statului este rural și foarte conservator, un referendum care viza modificarea Constituției pentru a interzice căsătoriile și orice alt tip de uniune civilă între persoane de același sex fiind aprobat de alegători în luna mai.

Media sondajelor: 50,3 la sută pentru Obama și 46,5 la sută pentru Romney.

VIRGINIA (13 mari electori)

Victoria lui Barack Obama din 2008 a fost o premieră pentru un democrat începând din 1964 în acest stat cu tradiție conservatoare, în care s-a aflat capitala confederată în timpul Războiului de Secesiune. Creșterea demografică rapidă din nordul statului, aflat în apropiere de Washington, le-a permis democraților să-și întărească rândurile, dar Romney contează pe mobilizarea din zona Norfolk, unde numeroșii militari ar putea fi sensibili la promisiunile lui de a majora bugetul apărării.

Media sondajelor: egalitate la 47,8 la sută.

WISCONSIN (10 mari electori)

În planul lor de luptă, democrații nu și-au imaginat că statul Wisconsin ar putea cădea în mâinile republicanilor, dar numirea lui Paul Ryan, reprezentant al acestui stat în Congres, drept coechipier al lui Mitt Romney a schimbat datele problemei. De asemenea, guvernatorul republican Scott Walker s-a făcut cunoscut pe plan național prin lupta sa împotriva sindicatelor.

Media sondajelor: 49,3 la sută pentru Obama și 47 la sută pentru Romney.

COLORADO (9 mari electori)

Tradițional republican, acest stat cu relief muntos a atras în ultimul timp locuitori din vestul Americii, mai progresiști, și hispanici. Democrații și-au organizat aici Convenția de învestitură în 2008.

Media sondajelor: egalitate la 47,8 la sută.

IOWA (6 mari electori)

Trambulină pentru candidatura lui Obama în 2008, după victoria sa la alegerile primare în fața lui Hillary Clinton, statul Iowa are numeroși alegători evanghelici și agricultori, dependenți de subvențiile federale. Mitt Romney a ieșit pe locul doi în Iowa la alegerile primare din ianuarie, în confruntarea cu ultraconservatorul Rick Santorum.

Media sondajelor: 49 la sută pentru Obama și 46,7 la sută pentru Romney.

NEVADA (6 mari electori)

Puternic afectat de criza imobiliară, statul Nevada înregistrează cea mai ridicată rată a șomajului din țară (11,8 la sută față de 7,8 la sută media națională). Sprijinul populației hispanice l-ar putea ajuta pe Barack Obama, dar în acest stat se află și o comunitate mică de mormoni fidelă lui Mitt Romney.

Media sondajelor: 50 la sută pentru Obama și 47,6 la sută pentru Romney.

NEW HAMPSHIRE (4 mari electori)

Mic stat din nord-est care nu a votat decât de două ori pentru un democrat la ultimele șase alegeri prezidențiale, New Hampshire ar putea înclina spre Mitt Romney, care a fost un guvernator popular și moderat al statului învecinat Massachussetts din 2003 până în 2007. În ciuda dimensiunii statului, Barack Obama și-a făcut campanie aici de șase ori începând din iunie, iar Mitt Romney, de opt ori.

Media sondajelor: 48,8 la sută pentru Obama și 46,8 la sută pentru Romney.

Andreea Romanovschi, [email protected]


GÂNDUL A PREGĂTIT UN DOSAR AL ALEGERILOR SUA 2012 – CE SPUN SONDAJELE, EXPERȚII ȘI CANDIDAȚII

EFECTELE URAGANULUI SANDY ASUPRA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE AMERICANE

ÎNREGISTRĂRILE PRIMELOR TREI DEZBATERI DIN SUA

TOTUL DESPRE A TREIA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE A DOUA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE DEZBATEREA VICEPREȘEDINȚILOR – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

TOTUL DESPRE PRIMA DEZBATERE PREZIDENȚIALĂ – PRINCIPALELE DECLARAȚII, CINE A CÂȘTIGAT

CARE ESTE POZIȚIA LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY LA CAPITOLELE ECONOMIE, APĂRARE, IMIGRAȚIE, IRAN, ISRAEL, CHINA, RUSIA ȘI UE

CUM FUNCȚIONEAZĂ SISTEMUL ELECTORAL AMERICAN ȘI CUM SUNT „CROITE” CAMPANIILE ELECTORALE DUPĂ EL

CE SUNT SUPER PACS, MAȘINĂRIA ELECTORALĂ CARE ÎNVÂRTE MILIARDE DE DOLARI

CINE SUNT CEI MAI GENEROȘI DONATORI AI CAMPANIILOR LUI BARACK OBAMA ȘI MITT ROMNEY

CARE ESTE MARELE NEAJUNS AL ACESTEI CAMPANII, ÎN OPINIA FOSTULUI REDACTOR-ȘEF DE LA NEW YORK TIMES, BERNARD GWERTZMAN

PRIMA DOAMNĂ ESTE, ÎN CONTINUARE, PRIMA MAMĂ – ANALIZĂ GÂNDUL DESPRE ROLUL SOȚIILOR CANDIDAȚILOR ÎN ACEASTĂ CAMPANIE

Autor

Citește și