Trump a obținut 32,6% din voturile exprimate, Rubio 22,5%, iar Cruz 22,1%, au anunțat autoritățile electorale.
Această victorie îi oferă miliardarului un avantaj clar în privința numărului de delegați. Ea îl impune totodată drept candidatul central în cursa pentru învestitura republicană, după victoria din New Hampshire, înaintea caucusului republican de pe 23 februarie din Nevada, un stat în care estre creditat ca favorit, și cu zece zile înainte de „Super Tuesday”, când se vor pronunța 11 state.
Trump a declarat pentru presă că se așteaptă, pe viitor, la victorii importante.
„Haideți să obținem o victorie mare în Nevada”, a spus el. „Haideți să avem o victorie mare (în alegerile primare de pe 1 martie). Haideți să lăsăm acest lucru în urmă și să facem America mare din nou”, a adăugat el.
Susținătorii lui Trump și-au exprimat furia față de un sistem politic „defect” și față de influența donatorilor importanți în politică.
Trump „nu poate fi cumpărat și-ți va spune în față ce gândește și ce simte”, a declarat pentru DPA Michael Reilly, în vârstă de 18 ani, care a votat pentru prima dată.
Contracandidații săi speră să se afirme ca o alternativă față de acest magnat în domeniul imobiliar, al cărui stil de campanie i-a îndepărtat pe mulți republicani. Primele două scrutinuri republicane, în Iowa și New Hampshire, au fost câștigate de către Cruz și, respectiv, Trump.
Însă miliardarul a respins previziunile unor experți potrivit cărora tabăra sa se îngustează, iar votul anti-Trump se consolidează.
„Ceea ce nu înțeleg ei este că voi obține și voturile celor care abandonează”, a spus el.
Atât Rubio, cât și Cruz, au încercat să folosească rezultatele pentru a-și relansa campaniile.
„Acum, practic vorbind, am rămas trei”, a declarat Rubio. „Iar eu știu că avem cea mai bună șansă să reușim împreună, nu doar să ne unim partidul, ci și țara, și să consolidăm această mișcare”, a adăugat el.
Cruz a insistat că el este singurul candidat care l-a învins pe Trump, în Iowa, și că îl poate înfrânge din nou în următoarele scrutine.