ALEGERI SUA 2016. Jeb Bush și-a anunțat retragerea din campania pentru obținerea învestiturii republicane în alegerile prezidențiale, după ce a obținut 8,3% din voturi în alegerile din South Carolina, în pofida eforturilor depuse de familia sa în zilele dinaintea scrutinului.
Nici fratele său, George W., și nici masa sa, Barbara, nu au putut împiedica acest eșec.
Fiul și, respectiv, fratele celor de-al 41-lea și 43-lea președinți americani, fostul guvernator al unui „swing state” (stat indecis) râvnit – Florida -, Jeb Bush avea, pe hârtie, numeroase atuuri să spere la obținerea învestiturii Grand Old Party în alegerile prezidențiale de la 8 noiembrie.
Jeb Bush, în vârstă de 62 de ani, a fost dezavantajat de faptul că s-a îndepărtat de politică – el a renunțat la postul de guvernator după două mandate, în 2007 – într-o perioadă marcată de o radicalizare a Partidului Republican. Acest lucru l-a poziționat către centru pe acest conservator, care a fost învins în primul scrutin la care a participat, în 1994, pentru că și-a făcut campanie de pe o poziție considerată prea de dreapta.
Hotărât să promoveze o viziune optimistă cu privire la viitorul țării, el s-a plasat împotriva neliniștii și resentimentului care s-au impus foarte rapid în tabăra republicană.
El a avut de asemenea de suferit de pe urma unui sentiment antiestablishment, pe care-l exploatează miliardarul în domeniul imobiliar Donald Trump. Acesta i-a aplicat o lovitură dură, prezentându-l în mod repetat drept un candidat „cu puțină energie”, o expresie care rezuma impresia pe care Jeb Bush a lăsat-o după primele dezbateri televizate, în pofida faptului că ulterior s-a redresat atacându-l pe miliardar.
De când și-a anunțat candidatura, în iunie 2015, Bush a continuat să scadă în intențiile de vot și să fie devansat de către contracandidați moderați, inclusiv de către fostul său protejat, senatorul Marco Rubio din Florida.
După ce s-a clasat al patrulea în scrutinul din New Hampshire pe 9 februarie, fostul guvernator avea nevoie să câștige teren pentru a-și păstra șansele. Însă rezultatul slab din South Carolina i-a spulberat ultima speranță.
ALEGERI SUA 2016.Donald Trump a obținut 32,6% din voturile exprimate, Rubio 22,5%, iar Cruz 22,1%, au anunțat autoritățile electorale.
Această victorie îi oferă miliardarului un avantaj clar în privința numărului de delegați. Ea îl impune totodată drept candidatul central în cursa pentru învestitura republicană, după victoria din New Hampshire, înaintea caucusului republican de pe 23 februarie din Nevada, un stat în care estre creditat ca favorit, și cu zece zile înainte de „Super Tuesday”, când se vor pronunța 11 state.
Trump a declarat pentru presă că se așteaptă, pe viitor, la victorii importante.
„Haideți să obținem o victorie mare în Nevada”, a spus el. „Haideți să avem o victorie mare (în alegerile primare de pe 1 martie). Haideți să lăsăm acest lucru în urmă și să facem America mare din nou”, a adăugat el.
Susținătorii lui Trump și-au exprimat furia față de un sistem politic „defect” și față de influența donatorilor importanți în politică.
Trump „nu poate fi cumpărat și-ți va spune în față ce gândește și ce simte”, a declarat pentru DPA Michael Reilly, în vârstă de 18 ani, care a votat pentru prima dată.
Contracandidații săi speră să se afirme ca o alternativă față de acest magnat în domeniul imobiliar, al cărui stil de campanie i-a îndepărtat pe mulți republicani. Primele două scrutinuri republicane, în Iowa și New Hampshire, au fost câștigate de către Cruz și, respectiv, Trump.
Însă miliardarul a respins previziunile unor experți potrivit cărora tabăra sa se îngustează, iar votul anti-Trump se consolidează.
„Ceea ce nu înțeleg ei este că voi obține și voturile celor care abandonează”, a spus el.
Atât Rubio, cât și Cruz, au încercat să folosească rezultatele pentru a-și relansa campaniile.
„Acum, practic vorbind, am rămas trei”, a declarat Rubio. „Iar eu știu că avem cea mai bună șansă să reușim împreună, nu doar să ne unim partidul, ci și țara, și să consolidăm această mișcare”, a adăugat el.
Cruz a insistat că el este singurul candidat care l-a învins pe Trump, în Iowa, și că îl poate înfrânge din nou în următoarele scrutine.
ALEGERI SUA 2016.Hillary Clinton a obținut o victorie în caucusul care a avut loc sâmbătă din Nevada, a treia etapă în cursa pentru obținerea învestiturii democrate, urmată îndeaproape de adversarul ei Bernie Sanders, relatează Le Monde în pagina electronică.
Odată cu această victorie, Clinton face un pas important către învestitura în alegerile prezidențiale de la 8 noiembrie.
„Unii s-au îndoit de noi, dar noi nu ne-am îndoit niciodată unii de alții”, a declarat Clinton în fața susținătorilor săi, în discursul pe care l-a susținut după victorie.
Ea încerca să demonstreze că poate să-i convingă pe tineri, care s-au raliat „rebeliunii” anti-Wall Street reprezentate de către senatorul Bernie Sanders din Vermont. Organizarea bună – directorul ei de campanie Robby Mook i-a condus campania în 2008 în acest stat din Vest – i-a permis să obțină 52,7% din voturile exprimate.
Ea a beneficiat de susținerea mai multor sindicate, iar în urma unei mobilizări de ultim moment a obținut victoria în caucusurile organizate în cazinourile din las Vegas, ai căror angajați provin în principal din rândul minorităților. Clinton a recuperat votul femeilor (57% la 41%), care i-a lipsit în New Hampshire.
Bernie Sanders – care a recuperat spectaculos în sondaje după ce la începutul lui ianuarie era creditat cu 25 de puncte procentuale în urmă – a anunțat că se pregătește pentru competiția „Super Tuesday” de la 1 martie. El a subliniat că înfrângerea sa la o diferență mică îi aduce totuși un număr substanțial de delegați.
Sondajele efectuate la intrarea la urne (o practică în cazul caucusurilor) au arătat că el a obținut majoritatea voturilor latinoamericanilor (54%), un rezultat pus la îndoială de mai mulți experți, care notează că Hillary Clinton s-a clasat pe primul loc în comitatul Clark, în care se află Las Vegasul și o importantă comunitate hispanică.
Următoarea etapă a alegerilor primare democrate se desfășoară pe 27 februarie în South Carolina. Mulțumită popularității sale în rândul electoratului afroamerican, Clinton pleacă de poziția de favorită, după ce a obținut susținerea a doi lideri ai comunității – John Lewis, un apropiat al lui Martin Luther King, și senatorul James Clyburn.
Dintre cele 11 state în care au loc alegeri pe 1 martie, cinci se află în sud, unde minoritatea afroafricană joacă un rol decisiv. Clinton, care are grijă să se poziționeze aproape de președintele american Barack Obama, a obținut 95% din voturile exprimate în cele cinci secții de votare din Nevada în care sunt majoritaro afroamericanii.
Cursa continuă, însă Hillary Clinton a obținut un avantaj psihologic important în tabăra democrată, în contextul în care partidul începea să aibă îndoieli, comentează Le Monde