ALEGERI SUA 2016.Nici fratele său, George W., și nici masa sa, Barbara, nu au putut împiedica acest eșec.
Fiul și, respectiv, fratele celor de-al 41-lea și 43-lea președinți americani, fostul guvernator al unui „swing state” (stat indecis) râvnit – Florida -, Jeb Bush avea, pe hârtie, numeroase atuuri să spere la obținerea învestiturii Grand Old Party în alegerile prezidențiale de la 8 noiembrie.
Jeb Bush, în vârstă de 62 de ani, a fost dezavantajat de faptul că s-a îndepărtat de politică – el a renunțat la postul de guvernator după două mandate, în 2007 – într-o perioadă marcată de o radicalizare a Partidului Republican. Acest lucru l-a poziționat către centru pe acest conservator, care a fost învins în primul scrutin la care a participat, în 1994, pentru că și-a făcut campanie de pe o poziție considerată prea de dreapta.
Hotărât să promoveze o viziune optimistă cu privire la viitorul țării, el s-a plasat împotriva neliniștii și resentimentului care s-au impus foarte rapid în tabăra republicană.
El a avut de asemenea de suferit de pe urma unui sentiment antiestablishment, pe care-l exploatează miliardarul în domeniul imobiliar Donald Trump. Acesta i-a aplicat o lovitură dură, prezentându-l în mod repetat drept un candidat „cu puțină energie”, o expresie care rezuma impresia pe care Jeb Bush a lăsat-o după primele dezbateri televizate, în pofida faptului că ulterior s-a redresat atacându-l pe miliardar.
De când și-a anunțat candidatura, în iunie 2015, Bush a continuat să scadă în intențiile de vot și să fie devansat de către contracandidați moderați, inclusiv de către fostul său protejat, senatorul Marco Rubio din Florida.
După ce s-a clasat al patrulea în scrutinul din New Hampshire pe 9 februarie, fostul guvernator avea nevoie să câștige teren pentru a-și păstra șansele. Însă rezultatul slab din South Carolina i-a spulberat ultima speranță.