Prima pagină » Știri externe » Alegeri SUA 2016. Trump acuzat că aduce violența în campania prezidențială

Alegeri SUA 2016. Trump acuzat că aduce violența în campania prezidențială

Alegeri SUA 2016. Trump acuzat că aduce violența în campania prezidențială
Donald Trump este acuzat de adversarii săi că, prin eliberarea unor pulsiuni negative, transformă arena politică americană într-un adevărat circ violent, iar în acest context loviturile josnice se vor intensifica, avertizează unii experți, scrie AFP online.

„Mă aștept la o creștere puternică a tensiunilor și violenței în următoarele adunări politice”, a declarat pentru AFP Steffen Schmidt, un profesor de științe politice de la Universitatea din Iowa.

În lunga campanie prezidențială, care consternează deja numeroși observatori, acest weekend – 11-13 martie – va marca o nouă deteriorare foarte clară a calității dezbaterii.

Ea a început cu încăierări și anularea unui miting al lui Trump vineri seara, la Chicago; după aceea, sâmbătă dimineața, un bărbat a încercat să urce pe scenă, în timpul unei reuniuni de campanie a candidatului republican în Ohio, ceea ce i-a obligat pe agenții Secret Service să intervină; câteva ore mai târziu, polițiștii foloseau gaze lacrimogene împotriva unor manifestanți anti-Trump la Kansas City.

Astfel, campania pare să vireze către o luptă crâncenă, punctată de ieșiri rasiste, care se cristalizează în jurul deplasărilor miliardarului.

Donald Trump a amenințat, la rândul său, duminică, că-și va trimite militanții să perturbe reuniunile politice ale rivalului său democrat Bernie Sanders.

Oare vor deveni încăierările, injuriile, gărzile de corp și bastoanele polițiștilor elemente de neocolit în decorul alegerilor prezidențiale din 2016?

Unii afirmă deschis că se tem de acest lucru.

„Trump a aprins incendiul. Poate fi, oare, controlat?”, se întreabă The Washington Post într-un comantariu.

– „Nasuri umplute de sânge și oase fracturate”

„Susținătorii lui Trump vor merge de-acum la evenimentele lui Sanders pentru a le perturba. Apoi susținătorii lui Sanders vor riposta, iar ceva nasuri vor fi umplute de sânge și vor fi fracturate oase”, se teme profesorul Schmidt.

Prin diatribele sale împotriva Washingtonului, injuriile la adresa rivalilor – «micul» Marco Rubio și «mincinosul» Ted Cruz -, stigmatizarea musulmanilor și hispanicilor, lui Donald Trump i se reproșează că intensifică ura și-și radicalizează susținătorii.

„Retorica sa incită la excese brutale, la adunările sale”, a denunțat duminică, într-un editorial The Washington Post.

Săptămâna trecută, un bărbat în vârstă de 78 de ani, John McGraw, a lovit brusc un manifestant de culoare, în timpul unui miting al lui Trump în North Carolina. „Mi-a plăcut să-i închid gura mare”, a declarat ulterior agresorul. „Data viitoare poate că va trebui să-l omorâm”, a adăugat el.

Trump a refuzat să-și asume vreo responsabilitate în acest caz și a continuat să dea asigurări că mitingurile sale sunt non-violente, în pofida faptului că el însuși cochetează, în mod constant, cu liniile roșii.

„Mi-ar plăcea să-i șterg un pumn în față”, a spus el despre un bărbat care i-a întrerupt un discurs.

Trump a justificat, de altfel, excesele unora dintre susținătorii săi în numele „furiei” pe care ar avea dreptul să o resimtă.

În aceste condiții nu este de mirare că locurile unde se deplasează miliardarul devin locuri de întâlnire ale unor militanți antirasiști și libertarieni sau unor apărători ai imigranților fără documente legale.

– „Duhul a scăpat din lampă”

„Trump atrage protestatari tipici – care nu sunt activiștii lui Bernie Sanders -, marginali și militanți înrăiți care vor să se bată”, declară pentru AFP politologul Mac McCorkle.

„Este cam la felul cu duhul lămpii: eu cred că manifestanții vor continua să meargă la mitinguri, dar nu se știe cum vor fi puși înapoi în lampă”, continuă el.

Reuniunile de campanie ale magnatului în domeniul imobiliar au fost întrerupte frecvent, până acum, de unul sau mai mulți protestatari, expulzați în mod invariabil din sală.

Însă, vineri, la Chicago, au fost cu miile. Trump a denunțat „agitatori profesioniști”, autori ai unui „atac planificat”.

Ulterior, președintele Barack Obama i-a îndemnat pe candidați să renunțe la „insulte și sarcasme ca în curtea școlii”.

Hillary Clinton, clasată prima în cursa din tabăra democrată, i-a reproșat lui Trump, la rândul ei, că are un comportament „piroman”.

Candidatul republican John Kasich, guvernatorul statului Ohio, l-a acuzat pe Trump de „crearea unei atmosfere toxice”.

În opinia profesorului McCorkle, această strategie i-ar putea aduce lui Trump „câștiguri pe termen scurt”. Un număr important de delegați sunt disputați săptămâna aceasta în scrutine din cinci state, în cea de a doua „Super Tuesday” din aceste alegeri primare. Însă nu pe termen lung, adică după Convențiile de învestire din vară.

În cazul în care Hillary Clinton îl va înfrunta, atunci, pe Donald Trump, în confruntarea finală, profesorul Schmidt preconizează „cea mai rea campanie de la cea a lui Thomas Jefferson”, la începutul secolului al XIX-lea.

Citește și