Prima pagină » Știri externe » Alegeri SUA 2016. Trump criticat chiar și de propriul partid. Ce îi reproșează republicanii principalului lor candidat

Alegeri SUA 2016. Trump criticat chiar și de propriul partid. Ce îi reproșează republicanii principalului lor candidat

Alegeri SUA 2016. Trump criticat chiar și de propriul partid. Ce îi reproșează republicanii principalului lor candidat
Omul de afaceri Donald Trump a fost vizat joi de atacuri repetate atât din partea adversarilor săi în alegerile primare, într-o nouă dezbatere televizată, cât și a unor personalități ale Partidului Republican, care a intrat într-un război deschis cu favoritul la învestitură, relatează AFP online.

Însă cei trei rivali ai săi – Marco Rubio, Ted Cruz și John Kasich – s-au angajat să-l susțină în cazul în care va obține învestitura Convenției republicane la Cleveland, în iulie, ceea ce a slăbit în mod semnificativ campania „oricine, dar nu Trump” pe care unii conservatori încearcă să o organizeze.

Dintre cei 17 candidați care au intrat în campanie, doar patru au mai particpat, joi, la cea de-a 11-a dezbatere, difuzată pe postul Fox News, al cărei ton a fost dat de intrarea în joc printr-o aluzie obscenă a miliardarului. Marco Rubio l-a ironizat pe Trump din cauza presupuselor sale mâini mici, iar acesta a ținut să asigure auditoriul declarând, spre consternarea generală, că „vă garantez că nu e nicio problemă”.

Miliardarul a dominat în privința luărilor de cuvânt.

„Nu ați angajat vreodată pe cineva în viața dumneavoastră. Eu am angajat zeci de mii de persoane”, i-a replicat Trump, în defensivă, în contextul în care începe să fie atacat prin publicitate negativă în Florida, unde urmează să aibă loc alegeri pe 15 martie.

„Vă amințiți de vodca Trump sau de fripturile Trump?”, i-a replicat Marco Rubio, după ce Donald Trump l-a numit „micul Marco”.

Moderatori și rivali au insistat, în timpul emisiunii, asupra contradicțiilor și impasurilor favoritului, care nu reușește să-i convingă pe toți conservatorii că este unul de-ai lor.

Și mai grav, în ochii republicanilor a început să apară o îndoială în legătură cu poziția sa exactă asupra imigrației clandestine. Donald Trump ar fi declarat pentru The New York Times (NYT), într-o întâlnire „off records”, că ar fi flexibil în privința sorții imigranților clandestini, pe care a promis, în mod public, că-i va expulza. Supus unor presiuni din toate părțile, el a refuzat în mai multe rânduri să autorizeze cotidianul să difuzeze înregistrarea.

Însă Donald Trump a insistat asupra calităților sale de „leader” și asupra pragmatismului său. El și-a schimbat, în direct, poziția față de puștile de asalt – pe care vrea să le interzică – și în problema eliberării de vize străinilor înalt calificați – al căror număr vrea să-l crească.

„Am un nucleu foarte solid”, a dat el asigurări, „dar nu am văzut niciodată pe cineva să reușească fără un anumit grad de flexibilitate”.

– Ofensivă anti-Trump

„Încerc în continuare să evit genul de confruntări pe care le-am văzut pe scenă. Oamenii îmi spun, peste tot unde mă duc, că eu sunt adultul pe scenă”, a declarat el.

Dezbaterea a avut loc după o zi agitată în Partidul Republican, în care părerile sunt împărțite în privința ascensiunii magnatului în domeniul imobiliar.

El a obținut victorii în urma a zece dintre cele 15 consultări organizate începând de la 1 februarie și până în prezent. Calendarul alegerilor primare a fost conceput astfel ca, începând din 15 martie, candidatul care se va clasa primul să fie aproape sigur că va obține învestitura. Cea mai mare parte a statelor ca Florida vor atribui toți delegații lor învingătorului, ceea ce va consolida în mod exponențial orice avans către majoritatea absolută necesară.

În contextul în care timpul presează, candidatul republican la președinție în 2012 Mitt Romney a trecut în fruntea contraofensivei și a renunțat la rezerve, într-un discurs copleșitor, joi.

„Donald Trump este un șarlatan, un impostor. Promisiunile lui nu valorează mai mult decât o diplomă a Universității Trump. El îi consideră pe americani naivi”, a denunțatt el, în Utah.

Romney a insistat asupra personalității miliardarului, asupra „lipsei de onestitate”, „lăcomiei”, „misoginismului” și vulgarității favoritului în cursa republicană pentru obținerrea învestiturii în alegerile prezidențiale de pe 8 noiembrie.

Citește și