Alegerile parlamentare din Statele Unite, UN TEST pentru Donald Trump. DIFICULTĂȚILE care vor apărea pentru liderul de la Casa Albă dacă republicanii PIERD ALEGERILE
Scrutinul din 6 noiembrie este considerat de specialiști un referendum privind politicile președintelui Donald Trump. Miza scrutinului o reprezintă controlul asupra Congresului SUA. Vor fi desemnați 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) și toți cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanților. În plus, în 6 noiembrie, au loc alegeri regionale și locale în zeci de state americane.
Principalul scenariu de care probabil se teme președintele Donald Trump, un politician republican, este pierderea majorității în Camera Reprezentanților. Camera inferioară a Congresului SUA inițiază cele mai multe proiecte legislative, iar schimbarea majorității riscă să afecteze semnificativ agenda politică a președintelui Donald Trump.
Temele de siguranță publică, inclusiv imigrația, dar și situația economică sunt prioritare în campania electorală. Donald Trump a intensificat retorica antiimigrație și a lăudat performanțele economice obținute de la începerea mandatului de președinte al SUA.
Pierderea controlului republicanilor asupra Senatului ori o majoritate fragilă în Camera superioară a Congresului riscă să genereze o serie de probleme de tip politic pentru Donald Trump. Senatorul democrat Dianne Feinstein, membră a Comisiei pentru Afaceri Judiciare, a avertizat că vrea o nouă investigație în cazul judecătorului controversat Brett Kavanaugh, numit recent într-un post la Curtea Supremă de Justiție în pofida acuzațiilor privind comiterea unei agresiuni de tip sexual în adolescență.
În plus, investigația procurorului special Robert Mueller privind presupusele contacte ale echipei electorale a președintelui Donald Trump cu Rusia ar putea avea diverse efecte juridice pentru actualul lider de la Casa Albă, riscând să conducă la inițierea procedurii demiterii în cazul în care se va schimba majoritatea în Congres.
Rezultatul scrutinului parlamentar va avea efecte și asupra planului lui Donald Trump de a candida pentru un nou mandat de președinte în anul 2020. Un rezultat slab înregistrat acum de Partidul Republican ar putea fi interpretat ca fiind un vot împotriva politicilor președintelui Donald Trump. Situația va influența politicile președintelui în următorii ani. În plus, există riscul ca unii adversari politici republicani să fie încurajați să concureze împotriva lui Donald Trump în scrutinul intern pentru desemnarea candidatului republican la postul de președinte al SUA în anul 2020. De obicei, președintele în funcție candidează automat pentru un nou mandat, având în continuare susținerea partidului, dar au existat cazuri în care președinții în funcții au reușit să fie desemnați din nou candidați abia după competiții dure.
Pe de altă parte, eventuala pierdere a majorității republicane în Congres ar putea fi folosită de președintele Donald Trump pentru a argumenta în campania prezidențială că democrații nu i-au permis aplicarea ideilor politice.
Foto: Hepta