Partidul Socialist ceruse instanței să declare nule alegerile locale anticipate desfășurate în 3 iunie, argumentând că Andrei Năstase, liderul Platformei Demnitate și Adevăr (centru-dreapta), a organizat acțiuni electorale în ziua celui de-al doilea tur de scrutin.
„Pentru mafie, nu contează votul cetățenilor. Este o decizie arbitrară, cu încălcarea flagrantă a legii, pentru care această judecătoare trebuie să facă pușcărie,” a declarat Andrei Năstase. „Vom contesta hotărârea la Curtea de apel. Simbolistica acestui gest este dincolo de o simplă ilegalitate. Acești indivizi își bat joc de noi ca nație, ca societate. Republica Moldova nu e feuda lui Plahotniuc, care a comandat această hotărâre. Nu este moșia acestor indivizi certați cu legea. Oameni buni, trebuie să ne deșteptăm cu toții. Va trebui să ieșim la proteste, pentru că ceea ce au aplicat acum vor aplica și în alegerile parlamentare. O bandă de criminali conduce acum Republica Moldova. 27 de ani de umilințe pentru acest popor, pentru această țară e mai mult decât suficient. (…) Vă invit să fim uniți, să fim puternici. Să ne pregătim de proteste cu o amplaore cât mai mare, dar să o facem civilizat, respectând rigorile legii.”
Socialistul Ion Ceban, contracandidatul lui Andrei Năstase în alegerile anticipate, anunță o conferință de presă în care își va explica poziția, dar atrage atenția că motivul pentru care partidul său solicitase invalidarea scrutinului a fost sprijinul din afara țării primit de Năstase în campania electorală, nu doar neregulile din ultima zi. „Dacă judecata va constata că suportul direct al politicienilor străini de care a beneficiat Năstase nu constituie o încălcare, atunci acesta e un precedent, care le va permite socialiștilor să beneficieze la rîndul lor, în alegerile parlamentare de susținerea politicienilor din străinătate, inclusiv din Federația Rusă,” scrie Ceban pe Facebook.
„Astăzi, justiția controlată de Plahotniuc a luat cea mai criminală decizie la adresa democrației din Moldova – a călcat în picioare opțiunea liberă și democratică a cetățenilor,” a declarat Maia Sandu, fostul candidat al Opoziției în alegerile prezidențiale din 2016, câștigate de Igor Dodon. „Astăzi ei au scuipat și au dat pe jos cu ceea ce ne-a mai rămas de preț – votul nostru. Prin decizia fără precedent de astăzi Plahotniuc vrea să ne arate că lui nu-i pasă de oameni! Că el decide în această țară – decide cine câștigă și cine pierde. Noi însă ne vom apăra votul, pentru că e unica armă care ne-a rămas împotriva dictaturii. Noi le spunem ferm uzurpatorilor – ne vom apăra votul cu orice preț!”
„Nebunie totală. Două state capturate de frăția penală Dragnea-Plahotniuc,” este de părere deputatul USR Matei Dobrovie. „Democrația a fost suspendată și în Republica Moldova și în România. La noi s-au votat ieri modificări ale Codului De Procedură Penală cu dedicație pentru liderii majorității parlamentare, la ceas de noapte. Tot noaptea ca hoții, justiția controlată de oligarhul Plahotniuc a invalidat azi alegerile pentru primăria Chișinau. Asta în condițiile în care nu au fost raportate incidente majore care ar fi putut influența rezultatele scrutinului.”
„Numele judecătoarei moldovence de sharia, pentru posteritate: Rodica Berdilo,” scrie pe Facebook Sorin Ioniță, directorul Expert-Forum. „Mă întreb cu ce filmare o are la mână Plahotniuc, că sigur nu-i pe dragoste împărtășită, ca la PSD cu Dorneanu. E pe case, mașini, terenuri, cumetri cu conturi in Elveția, miliarde rusești spălate prin tribunale moldovenești, amenințări cu drujii din Tyraspoleis și alte asemenea.”
Istoricul Octavian Țicu, cercetător la Academia de Științe a Moldovei, atrage atenția că „frica regimului este atât de mare, încât a ucis chiar vaca sacră a democrației – votul, ca principiul suprem de reprezentativitate. Dincolo de această linie roșie nu mai există cale de întoarcere!”
Năstase a câștigat turul doi al alegerilor din Chișinău la o diferență de 12.644 de voturi față de Ion Ceban. Funcția de primar interimar al Chișinăului va fi asigurată de Ruslan Codreanu până la noul scrutin, care va avea loc în 2019.