Prima pagină » Știri externe » Alegerile prezidențiale în Belarus, programate pe 26 ianuarie. Alexander Lukașenko ar putea obține al șaptelea mandat

Alegerile prezidențiale în Belarus, programate pe 26 ianuarie. Alexander Lukașenko ar putea obține al șaptelea mandat

Alegerile prezidențiale în Belarus, programate pe 26 ianuarie. Alexander Lukașenko ar putea obține al șaptelea mandat

Parlamentarii din Belarus au stabilit data următoarelor alegeri prezidențiale pentru 26 ianuarie. Este aproape sigur că rezultatul alegerilor va prelungi mandatul lui Alexander Lukașenko, un lider autoritar care conduce Belarus din 1994 și a suprimat orice formă de opoziție.

Alexander Lukașenko a declarat deja că va candida pentru cel de-al șaptelea mandat consecutiv. Actualul său mandat expiră vara viitoare, dar oficialii electorali au declarat că devansarea procesului i-ar permite președintelui „să-și exercite puterile în etapa inițială a planificării strategice”, conform Associated Press.

Anterioara victorie a lui Lukașenko, în alegerile din 2020, denunțate de opoziție și de Occident ca fiind fraudate, a provocat un val fără precedent de proteste în masă. Guvernul a răspuns cu o represiune violentă, arestând și bătând mii de oameni. Liderii opoziției au fost închiși sau forțați să fugă din țară.

Potrivit celei mai proeminente organizații pentru drepturile omului din Belarus, Viasna, în prezent există aproximativ 1.300 de prizonieri politici în Belarus – inclusiv lideri ai partidelor de opoziție și fondatorul Viasna, Ales Bialiatski, care a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2022.

În ultimele luni, Lukașenko a eliberat în mod neașteptat 115 prizonieri politici, după ce guvernul a declarat că aceștia au cerut clemență și și-au recunoscut greșelile.

Liderii opoziției din exil și analiștii: „Alegerile sunt o farsă. Lukașenko nu vrea repetarea protestelor din 2020”

Analiștii cred că Lukașenko folosește problema prizonierilor politici pentru a cere recunoașterea de către Occident a rezultatului alegerilor și pentru a tempera sancțiunile dictate de Occident împotriva regimului său.

Analistul politic belarus Valeri Karbalevich a explicat motivul real pentru programarea alegerilor la începutul anului. ” În ianuarie nu vor fi proteste în masă, e prea ger”, a spus el.

Karbalevici a spus că Lukașenko se va folosi de acest fapt și de recenta eliberare a prizonierilor politici pentru a începe negocierile cu Occidentul. „Lukașenko încă suferă de trauma protestelor în masă care au durat luni de zile”, a adăugat el.

Svetlana Tihanovskaia, unul dintre liderii opoziției din Belarus, în prezent în exil, a denunțat rapid alegerile ca fiind o „farsă”. Tihanovskaia, care a candidat împotriva lui Lukașenko în 2020, a îndemnat belarușii și lumea să nu recunoască viitoarele alegeri, în contextul în care represiunea politică continuă.

Autoritățile belaruse nu au spus dacă vor invita observatori internaționali pentru a monitoriza votul.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

 

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și