Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului: „Stabilitatea este imposibilă în Ucraina în lipsa americanilor”
„Eu nu știu ce intenții au americanii aici, în estul Europei, în Ucraina în principal, dar, dacă vor pace și stabilitate, ar trebui imediat să intervină în acest proces”, a afirmat Lukașenko într-un interviu pentru Bloomberg, se arată într-un comunicat al Președinției Belarusului.
„Cred că stabilitatea este imposibilă în Ucraina în lipsa americanilor”, a apreciat președintele belarus, răspunzând unor întrebări legate de soluționarea crizei din estul Ucrainei după semnarea Acordului de Minsk.
Grupul de contact, din care fac parte reprezentanți ai Moscovei, Kievului, OSCE și lideri separatiști proruși din estul Ucrainei, a semnat pe 12 februarie, la Minsk, o înțelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înțelegerea a fost negociată de către președinții Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroșenko, Franței Francois Hollande și cancelarul Germaniei Angela Merkel.
Între măsurile prevăzute în documentul final se află un armistițiu între forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii proruși din estul țării, crearea unei zone demilitarizate de ambele părți beligerante, retragerea armamentului greu din regiune și un schimb de prizonieri.
Armistițiul a intrat în vigoare la 15 februarie, dar a fost deja încălcat de către rebelii proruși, care au preluat controlul asupra orașului Debalțeve, un nod feroviar strategic din regiunea Donețk, în estul Ucrainei.
Moscova este acuzată de către Kiev și Occident de implicare – cu armament și personal – în criza din estul Ucrainei. Rusia neagă orice implicare.
Conflictul separatist ucrainean, izbucnit în martie 2014 în regiunile Donețk și Lugansk, s-a soldat cu peste 6.000 de morți până în prezent, potrivit ONU.