Aleksandr Lukașenko și-a preluat noul mandat de președinte al Belarusului
Contestatul lider bielorus Aleksandr Lukașenko a fost învestit din nou ca președinte al Belarusului, miercuri, în contextul în care protestele împotriva realegerii acestuia continuă la nivel național.
Presa de stat din Belarus a prezentat imagini din cadrul ceremoniei de învestire, care nu a fost anunțată anterior și care i-a luat prin surprindere atât pe jurnaliștii bieloruși, cât și pe activiștii pro-democrație, informează CNN.
Lukașenko a fost declarat câștigătorul scrutinului prezidențial din 9 august, dar opoziția l-a acuzat în mod public pe acesta că ar fi fraudat alegerile.
De la alegeri, sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din Belarus pentru a cere demisia lui Lukașenko.
Acesta se află la putere în Belarus din 1994 și și-a preluat miercuri cel de-al șaselea mandat consecutiv de președinte, după ce a depus jurământul.
„Prin asumarea funcției de președinte al Republicii Belarus jur solemn să îi servesc cu credință pe cetățenii Republicii Belarus, să respect și să protejez drepturile și libertățile cetățenești, să respect și să protejez Constituția Republicii Belarus și să îmi îndeplinesc înaltele funcții care mi-au fost acordate”, se arată în jurământul pe care președintele Belarusului este obligat să îl depună.
Ceremonia de învestire a avut loc la Palatul Independenței de la Minsk, iar la aceasta au participat câteva sute de persoane, potrivit presei de stat din Belarus.
Situația rămâne tensionată în Belarus
În Belarus au izbucnit proteste masive după scrutinul prezidenţial desfăşurat pe 9 august. Opoziţia contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul a fost fraudat.
Sute de mii de oameni au ieșit în stradă săptămânal pentru a protesta față de rezultatul alegerilor, iar Poliția a folosit forța împotriva protestatarilor, atitudine condamnată de statele occidentale.
Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.
Forțele de ordine au fost acuzate că ar fi folosit forța în mod nejustificat împotriva protestatarilor. Mii de persoane au fost arestate, iar multe dintre persoanele care au fost eliberate au acuzat că ar fi fost torturate.
Joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care nu îl mai recunoaște pe Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte al Belarusului.