Prima pagină » Știri externe » Aleksei Navalnîi, condamnat la încă nouă ani de închisoare

Aleksei Navalnîi, condamnat la încă nouă ani de închisoare

Aleksei Navalnîi, condamnat la încă nouă ani de închisoare
Aleksei Navalnîi, condamnat la încă nouă ani de închisoare

Aleksei Navalnîi, unul dintre cei mai cunoscuți opozanți ai președintelui Rusiei, a fost condamnat la încă nouă ani de închisoare pentru fraudă, într-un dosar despre care susținătorii săi spun că ar fi fost fabricat.

Navalnîi a fost reținut în momentul în care s-a întors în Rusia anul trecut, după ce a supraviețuit unei tentative de asasinat, pe care a pus-o pe seama Kremlinului, informează BBC.

El ispășește deja trei ani și jumătate de închisoare pentru că a încălcat condițiile de eliberare pe cauțiune în timp ce se afla în spital.

Un judecător l-a găsit acum vinovat de fraudă și sfidarea instanței.

Procurorii l-au acuzat că a furat 4,7 milioane de dolari din donații acordate fundației sale anticorupție, ONG care acum este interzis în Rusia.

Pronunțându-și verdictul, judecătoarea Margarita Kotova a declarat că „Navalnîi a comis o fraudă, furtul proprietății altora de către un grup organizat”.

Navalnîi, vizibil slăbit, și-a încrucișat brațele și a schimbat păreri cu avocatul său în timp ce hotărârea a fost citită.

După sentință, el a transmis un mesaj prin intermediul contului său de Twitter.

„Nouă ani. Ei bine, așa cum obișnuiau să spună personajele din serialul meu preferat The Wire: «Tu faci doar două zile. Ziua în care intri și ziua în care ieși».

Am avut chiar și un tricou cu acest slogan, dar autoritățile închisorii l-au confiscat, considerând mesajul extremist”, a scris Navalnîi.

Decizia în cazul Aleksei Navalnîi nu este o surpriză

Acest verdict nu este o surpriză pentru cei care au urmărit cazul lui Aleksei Navalnîi.

Fundația sa anticorupție, FBK, a fost declarată extremistă, Navalnîi a fost otrăvit și era deja închis. Acum se confruntă cu excluderea din viața publică timp de aproape un deceniu.

În ciuda faptului că se află în spatele gratiilor, el a făcut apel la proteste împotriva a ceea ce Rusia numește „operațiune militară specială” din Ucraina, adică invazia asupra țării vecine. Susținătorii lui Navalnîi se tem acum că, în consecință, el ar putea fi plasat într-o închisoare de maximă securitate și să primească o pedeapsă sporită.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmysh, a spus că, în timp ce atenția lumii este concentrată asupra Ucrainei, „în Rusia a fost comisă o altă crimă monstruoasă”.

Ea a spus că nu doar libertatea lui Navalnîi este în joc, ci și viața acestuia, pentru că acuzatorii săi încercaseră deja să-l omoare în Siberia. Yarmysh a spus că Navalnîi riscă să ajungă într-o închisoare de maximă securitate, unde se va confrunta cu riscuri mult mai mari ca până acum.

Procesul a fost descris ca fiind o farsă de către Amnesty International, iar cancelarul german Olaf Scholz l-a condamnat ca fiind incompatibil cu statul de drept.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și