Potrivit experților, care au analizat harta răspândirii acestui virus și datele companiilor aeriene privind zborurile efectuate, probabilitatea de apariție a virusului Ebola în Franța până la 24 octombrie este estimată la 75 la sută, iar în cazul Marii Britanii – la 50 la sută.
De asemenea, există un risc (de 40 la sută) că virusul va afecta Belgia, conform unui studiu publicat inițial în revista PLoS Current Outbreaks.
„Nu există o listă exactă (a țărilor care sunt vizate de riscul de răspândire a virusului), este vorba de o probabilitate”, a declarat Alex Vespignani, expert în antropologie biologică la Universitatea din Boston.
El a apreciat că „traficul aerian este un catalizator pentru răspândirea epidemiei”.
Potrivit studiului realizat, probabilitatea de propagare a virusului Ebola în Spania și Elveția a fost estimată la 14 la sută.
Primul pacient cu Ebola de pe teritoriul francez, o tânără infirmieră, a fost tratat într-un spital militar de la periferia Parisului, unde a beneficiat de tratamente experimentale.
Repatriată la 19 septembrie în Franța, tânăra, care a fost contaminată cu virusul Ebola în timpul unei misiuni în Liberia, „s-a vindecat și a părăsit spitalul”, a anunțat sâmbătă ministrul francez al Sănătății, Marisol Touraine.
Anterior, un expert de la Universitatea Cambridge a declarat că virusul Ebola ar putea fi folosit de teroriști pentru a crea o armă capabilă să ucidă numeroase persoane în Marea Britanie.
Epidemia de Ebola s-a soldat cu 3.439 de morți în Africa de Vest din 7.478 de cazuri înregistrate în cinci țări (Sierra Leone, Guineea, Liberia, Nigeria, Senegal), potrivit ultimului bilanț al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) realizat la 1 octombrie și publicat vineri.
Anna Primac, [email protected]