Alertă în Marea Neagră. Ucraina și SUA, exercițiu militar în coasta Rusiei, la doar câteva zile după incidentul cu distrugătorul britanic HMS Defender

Publicat: 28 06. 2021, 12:34
Alertă în Marea Neagră. Ucraina și SUA, exercițiu militar în coasta Rusiei, la doar câteva zile după incidentul cu distrugătorul britanic HMS Defender / Sursa FOTO: wikimedia.org

Stare de alertă în Marea Neagră după ce Ucraina şi SUA au început luni, 28 iunie, un amplu exercițiu militar. Vor participa trupe din 30 de state, spre furia Rusiei, care și-a intensificat apelurile cu privire la anularea acestor manevre considerate „periculoase” de Kremlin.

Exerciţiul Sea Breeze 2021 are loc în Marea Neagră, dar şi în sudul Ucrainei.

Mii de soldați din trupele NATO iau cu asalt Marea Neagră

Sea Breeze 2021 intervine după o creştere a tensiunilor între NATO şi Moscova. Nu mai departe de săptămâna trecută forțele ruse au tras tiruri de avertisment şi au lansat bombe în calea distrugătorului britanic HMS Defender, ce pătrunsese în apele teritoriale ale Federației Ruse (în largul peninsulei Crimeea)

  • Rusia a anexat Crimeea în 2014 şi pretinde că este teritoriul său, dar peninsula continuă să fie recunoscută la nivel internaţional ca parte a Ucrainei.

Ambasada Rusiei la Washington a cerut anularea exerciţiilor Sea Breeze. Mai mult, Ministerul rus al Apărării a anunțat că va reacţiona dacă va fi necesar să protejeze securitatea naţională a Rusiei.

Sea Breeze 2021 este programat să dureze două săptămâni. Exercițiul militar implică aproximativ 5.000 de soldați din trupele NATO şi din ţările aliate. Vor lua parte la acest exercițiu 30 de nave şi 40 de avioane, printre care și distrugătorul american cu rachete ghidate USS Ross. Ucraina afirmă că obiectivul principal este de a câştiga experienţă în acţiuni comune în cadrul unor operaţiuni multinaţionale de menţinere a păcii şi de securitate.

Tensiuni sporite între Ucraina și Rusia

Relaţiile între Kiev şi Moscova s-au deteriorat semnificativ după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia. Kremlinul este acuzat și că acordă sprijin rebelilor separatişti din estul Ucrainei.

Tensiunile au escaladat după ce Rusia a comasat în primăvară efective importante de trupe şi tehnică militară la frontiera cu Ucraina. Deşi la 22 aprilie Moscova a anunţat retragerea soldaților, sunt bănuieli că o parte dintre ei a rămas pe loc.