Alertă maximă în Europa, în plin val doi al pandemiei: Premierul Franței: „Nimic nu poate fi exclus”
Franța și Marea Britanie, două dintre țările cele mai afectate de pandemia de COVID-19, au impus noi restricții pentru a limita răspândirea noului coronavirus.
Începând de marți, încă două orașe mari din Hexagon sunt incluse în zona de alertă sanitară maximă. Măsura presupune restricții suplimentare pe plan local, menite să încetinească propagarea virusului.
Măsuri restrictive în Hexagon
De sâmbătă, 10 octombrie, au intrat în această categorie patru orașe franceze – Lille, Lyon, Grenoble și Saint-Etienne. Parisul și regiunea pariziană (3 departamente vecine) se află în zona de alertă maximă din data de 6 octombrie a.c., iar Marsilia și Aix-en-Provence din 27 septembrie, potrivit informațiilor publciate de Miniesterul Afacerilor Externe. În zona de alertă maximă este și Guadelupa (teritoriu francez de peste mare).
Includerea în această zonă implică mai multe măsuri restrictive, printre care : închiderea barurilor, interzicerea grupurilor mai mari de 10 persoane în spațiile publice, precum și a reuniunilor festive (familiale, studențești) în locuri publice. De asemenea, este interzisă vânzarea alcoolului / consumul de alcool pe drumuri publice, precum și difuzarea muzicii în spațiul public, după ora 22h00. Restaurantele rămân deschise, cu condiția respectării unui nou protocol sanitar, mai strict, potrivit MAE.
Purtarea măștii este obligatorie, în exterior, în majoritatea orașelor franceze, conform deciziilor autorităților locale, în funcție de situația fiecărei regiuni. Nerespectarea măsurii privind purtarea obligatorie a măștii în zonele vizate se pedepsește cu amendă de până la 135 de euro (în funcție de oraș).
Întrebat care este, în acestă dimineață, nivelul de ocupare cu bolnavi de Covid-19 la terapie intensivă, în regiunea Parisului, Aurelien Rousseau, director Agenției Regionale de Sănătate din Franța, citate de Știrile ProTV a declarat că sunt 474 pacienți, ceea ce înseamnă peste 42% din capacitatea totală.
Premierul Franței a avertizat că ar putea urma și mai multe restricții pentru că virusul se răspândește rapid. „Nimic nu poate fi exclus, nimic nu poate fi exclus când vedem ce se întâmplă în spitalele noastre”, a declarat șeful Executivului din Hexagon.
Locuitor din Marea Britanie: „Nu vom supraviețui unui alt „lockdown”
În Regatul Unit, responsabilii au decis să aplice noi restricții, care merg până la interzicerea contactului între cei care nu locuiesc în aceeași casă. Acestea vor fi instituite pe baza unui nou sistem de alertă, cu trei niveluri: mediu, ridicat, și foarte ridicat.
„În prezent, în spitalele din Marea Britanie sunt internaţi mult mai mulţi pacienţi decât erau în 23 martie, când întreaga țară a intrat în carantină. Drept urmare, astăzi simplificăm, standardizăm și, în unele locuri, înăsprim regulile locale prin introducerea a trei niveluri de alertă COVID. Nivelul mediu de alertă are în vigoare măsurile naţionale deja existente, cum ar fi regula ce prevede maximum 6 persoane în acelaşi loc şi închiderea localurilor la ora 10 seara. Nivelul ridicat presupune măsuri suplimentare, cum ar fi interzicerea contactul social între membrii unor gospodării diferite, iar nivelul de alertă foarte ridicat este valabil pentru toate acele locuri unde acţiunile Sistemului Naţional de Sănătate ar fi sub o presiune intolerabilă”, a declarat Boris Johnson, premierul Marii Britanii, citat de Știrile ProTV.
Premierul Boris Johnson a prezidat o ședință a comitetului de urgență, pentru a stabili ce gen de restricții vor fi impuse, după ce măsurile au fost discutate și cu responsabilii locali.
În nordul Angliei, milioane de oameni au asteptat cu neliniște și tensiune ca să afle ce măsuri vor fi impuse. „Nu vom supraviețui unui alt „lockdown”. Aici, sute de oameni ar rămâne fără un loc de muncă și nu știu când, sau dacă, vor primi compensații financiare”, a spus un locuitor.
Potrivit sursei citate, cele mai drastice restricții ar urma să fie impuse în regiunea orașului Liverpool. Aici, în prima săptămana de la începutul lunii octombrie au fost înregistrate 600 de cazuri de coronavirus la suta de mii de locuitori, în contextul în care media pentru Anglia era de 74, în aceeași perioadă.
Potrivit datelor raportate ieri de Grupul de Comunicare Strategică, preluate de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CEPCB), în Franța sunt confirmate, de la începutul pandemiei, 718.873 de cazuri de infecție cu COVID-19, dintre care 26.896 în intervalul 10 – 11 octombrie, iar numărul celor decedați a fost de 32.684, 54 în ultimul interval amintit.
În Regatul Unit, s-au înregistrat 590.844 de cazuri, dintre care 15.165 în intervalul 10 – 11 octombrie, și 42.760 de decese, dintre care 81 în intervalul menționat.
Sprijin financiar pentru categoria „self-employed”
„Scopul acestor acțiuni este să ne asigurăm că vom ține virusul sub control, astfel încât până la Crăciun să ne asigurăm că virusul nu se mai răspândește necontrolat”, a precizat Oliver Dowden, secretar de stat al Regatului Unit pentru cultură, mass-media și sport.
Guvernul se angajează în acelaşi timp să acorde compensaţii finaciare pentru afacerile care se închid în zonele cu risc major de răspândire a coronavirusului.
Potrivit MAE, printre măsurile de sprijin pentru categoria self-employed anunțate de ministrul britanic de finanțe, există posibilitatea ca muncitorii din categoria self-employed să ceară un ajutor (impozabil) în valoare de 80% din media venitului lunar din ultimii trei ani, de maximum 2500 lire pe lună. Pot beneficia de această măsură persoanele cu majoritatea veniturilor din self-employment, cu un profit de sub 50000 GBP anual. Subvenția poate fi acordată pe cel puțin 3 luni, începând cu iunie 2020. Pentru flux de numerar, se solicită împrumuturi fără dobândă pe o perioadă de 12 luni prin Business Interruption Loan Scheme sau aplicând pentru ajutor social prin Universal Credit online.
Și în Cehia, țara cu cea mai mare rată de infectare, raportat la populaţie, din Uniunea Europeană – s-au impus noi restricții: barurile se închid la ora 20:00, iar restaurantele permit doar 4 oameni la masă. De marți, cel mult 20 de persoane pot participa evenimentele culturale şi religioase în aer liber. Cursurile în școli şi facultăţi se desfășoară online.