Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat luni că este dispus să renunțe la putere după un referendum.
Declarația liderului de la Minsk este văzută ca o încercare de a pune capăt protestelor și grevelor din ultima perioadă, care reprezintă cea mai mare amenințare internă cu care se confruntă Lukașenko în cei 26 de ani de mandat, notează Reuters.
Cu toate acestea, Lukașenko a adăugat că nu va organiza referendumul și nu va demisiona atât timp cât se va afla sub presiune din partea protestatarilor, în contextul în care Svetlana Tsikhanouskaya, un lider al opoziției, a anunțat din exil că este dispusă să preia conducerea statului.
Ca semn al vulnerabilității în creștere a lui Lukașenko, acesta a fost huiduit în timpul unui discurs rostit în fața angajaților de la una dintre cele mai mari fabrici din țară.
Autoritățile de la Moscova i-au spus lui Lukașenko că sunt pregătite să ofere Belarusului sprijin militar în cazul unei amenințări externe. Lukașenko se confruntă cu amenințarea cu sancțiuni din partea Uniunii Europene după reprimarea violentă a protestelor de săptămâna trecută, proteste declanșate în urma unor acuzații de fraudare a alegerilor prezidențiale, în cadrul cărora Lukașenko a obținut peste 80% din voturi.
În cadrul discursului de luni, președintele bielorus a spus că nu vor fi organizate noi alegeri, așa cum și-ar dori opoziția.
Cu toate acestea, el s-a oferit să organizeze un referendum privind modificarea Constituției, o concesie care nu pare că va mulțumi protestatarii.
„Vom organiza un referendum privind eventuale modificări constituționale și voi renunța la puterile constituționale. Dar nu sub presiunea străzii. Da, nu sunt un sfânt, îmi cunoașteți latura aspră. Nu sunt nici etern. Dar dacă vreți să mă trageți în jos, veți trage în jos și țările vecine”, a spus Lukașenko luni.
Liderul opoziției, Svetlana Tsikhanouskaya, aflată în exil în Lituania, a făcut apel la reprezentanții instituțiilor responsabile cu securitatea și cu aplicarea legii să treacă de partea opoziției, menționând că dacă vor lua această decizie acum, nu vor fi trași la răspundere în fața legii pentru acțiunile lor din ultima perioadă.
„Sunt gata să îmi asum responsabilitatea și să fiu liderul națiunii în această perioadă”, a spus ea.
Ea a făcut apel la crearea unui mecanism legal prin care să fie asigurată organizarea unei noi runde de alegeri prezidențiale corecte.