Președintele belarus Alexandr Lukașenko a fost „transportat de URGENȚĂ la un spital” din Moscova, la scurt timp după ce a avut o întâlnire cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.
Informația a fost făcută publică pe Twitter de Valery Țepkalo, fost ambasador în Statele Unite, cel care a candidat împotriva lui Lukașenko la alegerile prezidențiale din Belarus.
Într-o postare pe Twitter, Țepkalo a spus: „Conform informațiilor preliminare, sub rezerva unei confirmări suplimentare, Lukașenko a fost transportat de urgență la Spitalul Clinic Central din Moscova după întâlnirea pe care a avut-o cu ușile închise cu Putin”.
Țepkalo afirmă și că liderul belarus este supus unor proceduri de purificare a sângelui.
„În prezent, el se află în continuare sub îngrijire medicală acolo. Specialişti de prim-plan au fost mobilizaţi să se ocupe de starea critică în care se află. S-au efectuat proceduri de purificarea sângelui, iar Lukaşenko a fost considerat netransportabil”, susţine el.
„Eforturile de salvare a dictatorului belarus vizează să disipeze speculaţii cu privire la o presupusă implicare a Kremlinului în otrăvirea acestuia”, a continuat rusa citată.
According to preliminary information, subject to further confirmation, #Lukashenko was urgently transported to Moscow’s Central Clinical Hospital after his closed-door meeting with #Putin. Currently, he remains under medical care there. Leading specialists have been mobilized to… pic.twitter.com/xTQ1O7Yp2W
— Valery Tsepkalo (@ValeryTsepkalo) May 27, 2023
Ulterior, Ţepkalo a revenit cu o nouă postare pe Twitter, în care a arătat că se încearcă muşamalizarea situației, prin evocarea unor examene medicale.
„Kremlinul a inițiat operațiunea „Mușamalizarea” prin răspândirea informațiilor despre o examinare medicală programată a lui Lukașenko, deși nu este un secret că acesta a făcut investigații amănunțite clinica sa privată, în valoare de 100 de milioane de euro.
Pentru a ascunde spitalizarea urgentă, avionul său a fost trimis la Minsk fără el. În mod clar, unei persoane care a cumpărat o aeronavă cu toaletă din aur în interior nu-i pasă de taxele de parcare din aeroport.
Pe 9 mai, când au apărut primele semne de boală, a zburat de urgență Minsk pentru că nu avea încredere în nicio intervenție chirurgicală la Moscova. Potrivit unor informații sigure, de data aceasta, după internarea de urgență, medicii l-au avertizat că pur și simplu nu ar mai putea scăpa în viață dacă ar zbura cu un avion”, conform sursei menționate anterior.
The #Kremlin has initiated „Cover-up” operation through spreading information about a scheduled medical examination of #Lukashenko, although it is no secret that he has made for himself the most advanced diagnostic equipment in his private clinic at the amount of 100 million… pic.twitter.com/lllwHg5OG2
— Valery Tsepkalo (@ValeryTsepkalo) May 28, 2023
Rusia și Belarus au semnat joi un acord care oficializează desfășurarea armelor nucleare tactice ale Moscovei pe teritoriul aliatului său, deși controlul armelor rămâne la Kremlin.
Președintele rus Vladimir Putin a anunțat desfășurarea de arme cu rază mai scurtă de acțiune în Belarus la începutul acestui an, într-o mișcare considerată pe scară largă ca un avertisment pentru Occident, pe măsură ce a intensificat sprijinul militar pentru Ucraina.
Nu s-a anunțat când vor fi desfășurate forțele armate, dar Putin a spus că, până la 1 iulie, construcția mai multor depozite în Belarus va fi finalizată.
De asemenea, nu este clar câte arme nucleare vor fi ținute în Belarus. Guvernul SUA crede că Rusia are aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice, care includ bombe care pot fi transportate de avioane, focoase pentru rachete cu rază scurtă de acțiune și cartușe de artilerie.
Armele nucleare tactice sunt menite să distrugă trupele inamice și armele de pe câmpul de luptă. Au o rază de acțiune relativ scurtă și un randament mult mai mic decât focoasele nucleare montate pe rachete strategice cu rază lungă de acțiune care sunt capabile să distrugă orașe întregi, conform publicației britanice Express.