Prima pagină » Actualitate » Alexei Navalnîi va intra în cărțile de istorie ale unei Rusii fără Putin: „Să sperăm că vor învinge și cuvintele lui într-o zi…”

Alexei Navalnîi va intra în cărțile de istorie ale unei Rusii fără Putin: „Să sperăm că vor învinge și cuvintele lui într-o zi…”

Alexei Navalnîi va intra în cărțile de istorie ale unei Rusii fără Putin: „Să sperăm că vor învinge și cuvintele lui într-o zi...”

Scriitorul Morvan Lallouet, co-autorul cărții „Navalny: Putin`Nemesis an Russia` Future”, notează că a fost un miracol faptul că disidentul rus Alexei Navalnîi a trăit până în anul 2024.

Dacă ar fi supraviețuit și mai mult, atunci „Minunata Rusie a Viitorului”, pentru care Alexei Navalnîi a luptat toată viața, s-ar fi putut împlini într-o bună zi. Dar miracolele sunt greu de găsit în Rusia lui Putin, conchide scriitorul Morvan Lallouet, chiar dacă (și) rușii spun că „speranța moare ultima”.

Navalnîi a murit iar mulți din Rusia au văzut speranța murind odată cu el. Știm de ce Navalnîi a murit – sau, mai degrabă, a fost ucis – și știm cine a făcut-o.

Mulți membri ai opoziției ruse au dat dovadă de mare curaj. Unii și-au pierdut viața. Navalnîi nu numai că a supraviețuit unei tentative de asasinat îngrozitoare în august 2020, dar a reușit – împreună cu echipa și aliații săi din străinătate – să-i găsească pe vinovați și să-i expună într-o glumă dramatică adresată unuia dintre asasini. În videoclipul apelului, Navalnîi a fost triumfător, spunând: «Mi-am sunat ucigașul. A mărturisit».

Câți alți oameni pot spune asta? După ce a învins și a trăit, Navalnîi s-a întors în Rusia, în anul 2021.  A fost acesta un act de prostie, așa cum au susținut mulți? De ce s-a întors, așa cum oamenii l-au întrebat de un milion de ori?

Navalnîi a fost ferm: «Am țara mea și convingerile mele. Nu vreau să renunț sau să le trădez vreodată. Dacă convingerile tale înseamnă ceva, trebuie să fii pregătit să le susții și să faci sacrificii dacă este necesar. Promit că nu te voi dezamăgi, nu te voi înșela și nu te voi abandona», a spus Navalnîi.

Și nu a făcut-o”, punctează scriitorul Morvan Lallouet.

„ Viața lui a căpătat o semnificație mitică, aproape religioasă”

Viața lui Alexei Navalnîi a căpătat o semnificație mitică, aproape religioasă, mai notează Morvan Lallouet. A fost un politician, un protestatar, a fost mai mult decât un simplu disident. Cu toate acestea, el a împărtășit cu disidenții sovietici o hotărâre neclintită și un profund simț al corectitudinii morale.

Navalny nu era mai presus de luptă doar din cauza curajului și perseverenței sale. Mai ales după ce a fost otrăvit și transformat într-o icoană globală a democrației, a devenit ușor să uităm cât de mult din infrastructura de opoziție a construit o pentru ca alții să o folosească. Navalnîi era liderul, dar în spatele lui erau echipe întregi de profesioniști dedicați și talentați.

Pentru publicul rus, la sfârșitul anilor 2000, Navalny era un blogger anticorupție. Dar, în curând, blogul său care dezvăluie corupția în toate sferele vieții rusești a dat naștere mai multor organizații mici – RosPil pentru a investiga achizițiile guvernamentale corupte și RosYama pentru a dezvălui cum gropile omniprezente de pe drumurile Rusiei au fost un simptom al sifonării puternice a banilor care ar fi trebuit să fie. petrecut pentru a îmbunătăți viața oamenilor obișnuiți.

Proiectele au devenit din ce în ce mai mari, până când au fost cumulate în Fundația Anticorupție (FBK), cu filiale locale în regiuni din toată Rusia. 

Navalnîi a locuit la Moscova, unde a fost o parte integrantă a acestei mici lumi a politicienilor, jurnaliştilor şi intelectualilor din opoziţie pe care ruşii o numeau tusovka  clica. Dar a văzut imaginea de ansamblu potrivit căreia nu exista niciun motiv să nu găsească activiști în orașele mai mici, în toată țara.

Ce a reprezentat el? În suflet, de când era adolescent și pentru tot restul vieții, a fost un liberal rus. El a vrut ca Rusia să fie o țară de drept, democratică, cu piață liberă. Pe lângă multele sale idei, au venit și multe compromisuri. În anii `90, când Navalnîi avea peste 20 de ani, el credea că reformele pieței justificau zdrobirea mijloacelor de trai ale celor slabi și că reformele democratice necesită mâna puternică a lui Boris Elțin. Mai târziu, și-a cerut scuze cu voce tare pentru această credință”, scrie scriitorul Morvan Lallouet.

„Într-o dictatură, Navalnîi nu putea decât să câștige sau să fie zdrobit. Și nu a câștigat.

Mulți din Ucraina îl văd pe Navalnîi, totuși, ca pe un potențial Putin – admite Morvan Lallouet – și nu l-au iertat niciodată pentru că s-a gândit inițial că Crimeea ar trebui să rămână sub controlul Rusiei, chiar dacă a condamnat războiul fără ambiguitate și a cerut ulterior ca toate teritoriile ucrainene să fie returnate la Kiev.

Dacă ar fi deținut vreodată puterea, și-ar fi îndeplinit credința de bază și promisiunea unei Rusii democratice? Nu vom ști niciodată.

Nu există premiu de consolare în lupta împotriva dictaturii. Într-o democrație, Navalny ar fi ajuns probabil ministru într-un guvern de coaliție sau primar al unui oraș mare. A fost un politician mândru, care a fost bucuros să-și viziteze țara, inspirându-se din campaniile americane. Dar, într-o dictatură, el nu putea decât să câștige sau să fie zdrobit. Și nu a câștigat.

Cu toate încercările sale, liberalismul rămâne o credință minoritară în Rusia. Oferirea de soluții liberale pentru corupția insultată universal nu a fost suficientă. Urmașii săi, minoritatea de ruși care și-au găsit inspirație în el, vor trebui să găsească altceva.

Dar Navalnîi a intrat în cărțile de istorie, devenind cel mai recent dintr-un lung șir de bărbați și femei, de la decembriști la Saharov și Soljenițîn, care au luptat pentru ca Rusia să fie liberă.

În vitrina unei edituri ruse din Paris, puteți vedea literele de plumb care au fost folosite pentru tipărirea Arhipelagul Gulag în urmă cu 50 de ani. Soljenițîn fusese doar un scriitor care se confrunta cu un regim sovietic care părea că va dura pentru totdeauna. Dacă luăm pe cuvânt propaganda rusă, Navalny a fost doar un blogger. Fără Putin, spun ei, nu există Rusia.

Dar, într-un fel, cuvintele lui Soljenițîn au câștigat în cele din urmă. În cele din urmă, crimele și minciunile regimului au fost pur și simplu insuportabile și regimul a căzut. Să sperăm că vor învinge și cuvintele lui Navalny într-o zi”, încheie scriitorul Morvan Lallouet.


Citește și:

Curtea Supremă a Rusiei respinge recursul jurnalistului Ivan Safronov, judecat pentru ”TRĂDARE”: ”22 de ani într-o închisoare din Siberia”

Alexei Navalnîi, DECLARAȚIE finală în fața instanței: ”În jurul lui Putin zac zeci de mii de oameni uciși în cel mai stupid război al secolului 21”

Presupusul criminal al activistului Oleg Horjan, ”identificat” de Tiraspol, nu are statut de suspect la Chișinău: ”Sunt în Europa de două luni!”

60.000 $ cash, hărți militare și o beție cruntă. Omul dorit de Putin la comanda Wagner a ”cucerit” un spital: ”Nu a putut spune cum îl cheamă!”

ANALIZĂ | Consultantul politic Joshua R. Kroeker: ”Putin nu mai poate proiecta imaginea unui bărbat macho care guvernează cu o mână de fier”

ANALIZĂ | Sinologul Mihail Korostikov: ”Devine Rusia lui Putin, cu adevărat, marioneta și vasalul Chinei?”

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și