Pe parcursul următoarelor nouă luni, o echipă de restauratori greci va reface capela construită deasupra și în jurul Sfântului Mormânt și care stă să se prăbușească.
Pentru a fixa capela, care se clatină sub propria greutate, echipa de specialiști va trebui să sape câția metrii pătrați sub mormântul vechi de peste 2000 de ani.
Pentru a ajunge acolo, restauratorii vor fi nevoiți să curețe funinginea lasată de lumânări și candele pe pereții Sfântului Mormânt timp de secole. Totodată vor sterge și fixa marmura din care este făcută capela încercând prin metodele secolului XXl să stabilizeze mortarul de zidărie din secolul Xll, din perioada Cruciadelor.
În inima ediciului, în centrul Biseriici SfântuluiMormânt, în orașul vechi din Ierusalim restauratorii vor ridica piatra netezită de lacrimile și sudoarea a milioane de oameni care au îngenunchiat și s-au rugat pe stânca dură. Astfel pentru prima oară după 200 de ani cercetătorii se vor uita în interior.
Nici om de știință modern a privit vreodată acolo.
Această reparație a demarat acum după zeci de ani de amânări cauzați de certurile între comunitățile creștine care împart Biserica Sfântului Mormânt.
Restauratorii care au refăcut inclusiv Acopolele din Atena au afirmat că încă nu știu ce vor găsi sub actuala construcție ridicată în jurul și deasupra mormântului lui Iisus. „Acesta este locul cel mai viu în care am lucrat vreodată”, a declarat pentru cotidianul american, Antonia Moropoulou, unul dintre lederii echipei de la Universitatea Tehnică Națională din Atena.
„Vom vedea ce vom vedea”, a mai adugat ea.
Echipa de conservare a cercetat deja capela și mormântul cu scanere laser și radar penetrant la sol. Au folosit de asemenea drone cu camere care au zburat în interiorul peșterii unde se află Sfântul Mormânt.
Cu ajutorul acestor tehnici au reușit să detecteze o fractură în stânca mormântului, necunoscută până în prezent. Specialiștii cred că fisura este rezultatul eforturilor la care a fost supus stânca de stâlpii de susținere ai cupolei de deasupra.
De-a lungul timpului cercetările arheologice la Sfântul Mormânt au fost limitate nu numai de protecția clericilor ci și de secole de tradiție. Locul este cel mai sfânt pentru creștini, este un loc de pelerinaj, credință, pasiune și mister, nu unul de săpat și cercetat , mai scriewashingtonpost.com.
„Nu există nici o îndoială că există un fel de energie. Nu vreau să o descriu, dar un fel de energie emană din acest loc. ” a declarat pentru ziarul american Patriarhul Teofil III, al Bisericii Ortodoxe din Ierusalim.
Theophilos a spus că a recitit însemnările istorice ale predecesorilor săi care au văzut ruinele Sfântului Mormânt ultima dată când a fost deschis în 1810. Atunci a fost refăcută capela pentru că cea anterioară dinepoca cruciatilor epoca a fost distrusă de un incendiu catastrofal, cu doi ani înainte. „Toată lumea a fost atât de entuziasmată să vadă o parte din ceea ce a mai rămas din peștera originală, care a servit ca mormânt lui Hristos”, a relatatTheophilos din documentele de la reconstituirea din 1810
„Acum? Ca să fiu sincer, toși avem aceleași sentimente. Nu poti rămâne indiferent”, a adugat liderul bisericii grecești din Ierusalim .
„Acesta nu este un monument arheologic. Acele pietre nu sunt simple pietre”, a concluzionat Theophilos.
Ce este acolo?Arheologul britanic Martin Biddle, care a studiat locu în anii 1990, a speculat că ar putea exista graffiti vechi lăsate de pelerini sub podea sub rotondei. Aceste inscripții ar putea cuprinde cel mai probabil declarația: „A înviat!”.
Sau micile cruci, zgâriate în pereții peșterii de creștini în primele secole după moartea și învierea lui Iisus.
Sau poate pur și simpludoar piatră tăiată. Oricare ar fi acolo restauratorii nu vor știi până nu vor ajunge acolo cu lucrarea.
Echipa grecească a promis să păstreze biserica deschisă pentru vizitatori și pelerini pe tot parcursul restaurării, ceea ce înseamnă că vor lucra noaptea la lumina unor generatoare portabile și a o sută de lămpi de veghe.