Ali Khamenei consideră SUA și anumite țări europene RESPONSABILE de acțiunile Israelului /Teheranul amenință cu o ”ripostă neconvențională”
This browser does not support the video element.
Administrația islamistă de la Teheran a transmis, joi, Washingtonului că ar putea aplica o ”ripostă neconvențională” Israelului dacă Guvernul Benjamin Netanyahu lansează noi atacuri, iar liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Statele Unite și unele țări din Europa sunt responsabile de escaladarea conflictelor în Orientul Mijlociu.
”În regiunea noastră, problemele principale aflate la originea conflictelor, ostilităților și temerilor provin de la prezența celor care pretind că promovează pacea și stabilitatea, adică America și unele țări europene”, a afirmat Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, potrivit postului WION.
Iranul amenință Israelul cu o ”ripostă neconvențională”
Un oficial iranian a anunțat joi că Teheranul a transmis un avertisment Administrației de la Washington prin intermediul Qatarului.
”Etapa reținerii unilaterale s-a încheiat, întrucât nu ne asigură interesele de securitate națională”, a declarat oficialul guvernamental iranian, citat, sub protecția anonimatului de postul de televiziune Al Jazeera.
Oficialul de la Teheran a dat asigurări că Iranul nu vrea război, dar a atras atenția că, în cazul în care Israelul comite un nou atac, va urma o ”ripostă neconvențională” asupra infrastructurii strategice a Israelului.
Anterior, președintele Iranului, Masoud Pezeshkian, a declarat că țara sa nu vrea război cu Israelul, dar a atras atenția că nu va ezita să riposteze la un eventual atac israelian.
”Noi știm mai bine decât oricine că nu ar avea nimeni din lume niciun beneficiu dacă ar izbucni un război de amploare în Orientul Mijlociu. Dar Israelul vrea un conflict mai amplu”, a acuzat Masoud Pezeshkian.
Israelul analizează opțiunile de ripostă contra Iranului
Premierul Benjamin Netanyahu continuă consultările cu membrii Cabinetului israelian de securitate și cu Washingtonul asupra ripostei contra Iranului.
”Va fi o reacție dură, care ar putea avea loc în următoarele zile”, a declarat un oficial guvernamental israelian.
”Sunt analizate multe opțiuni”, a explicat un alt oficial israelian.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat, joi, că discuțiile cu Israelul se referă la potențiale atacuri asupra instalațiilor petroliere din Iran, deși liderul de la Casa Albă a sugerat că reacția ar fi exagerată. Întrebat dacă va permite Israelului să atace Iranul, președintele SUA a susținut că nu este vorba despre o aprobare din partea Washingtonului.
”În primul rând, noi nu acordăm permisiunea Israelului, oferim consultanță Israelului. Și nu se va întâmpla nimic astăzi. Purtăm discuții. Oricum, ar fi puțin cam…”, a afirmat joi președintele Biden.
Anterior, Biden a stabilit anumite limite în privința variantelor de ripostă. Întrebat dacă ar susține un atac israelian asupra obiectivelor nucleare iraniene, liderul de la Casa Albă a semnalat că nu este de acord cu acest lucru.
”Răspunsul este nu. Am participat la o reuniune a Grupului G7. Suntem cu toții de acord, de la Japonia la Germania, am stabilit cu toții că trebuie făcut ceva. Este clar că Iranul a deviat de la linia normală. Vom discuta despre ce vor face israelienii, noi, liderii țărilor din Grupul G7 suntem de acord că au dreptul să riposteze, dar proporționat”, a subliniat Biden.
În Declarația publică, liderii țărilor din Grupul G7 au pledat pentru o ”soluție diplomatică” la conflictele din Orientul Mijlociu.
”Exprimăm preocupări puternice în legătură cu escaladarea crizei, dar am reiterat că izbucnirea unui conflict care ar afecta întreaga regiune nu este în interesul nimănui și că încă este posibilă o soluție diplomatică”, au anunțat liderii națiunilor din Grupul G7 – SUA, Marea Britanie, Germania, Italia, Franța, Canada și Japonia.
Iranul a lansat peste 180 de rachete balistice spre Israel ca ripostă la o serie de atacuri comise de Israel în ultimele luni. Regimul islamist iranian a precizat că atacurile de acum sunt riposte la bombardamentele israeliene asupra Beirutului și Teheranului. În atacul de la Teheran a fost eliminat Ismail Haniyeh, liderul Biroului politic al Hamas, în timp ce bombardamentul de la Beirut s-a soldat cu uciderea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, și a unui comandant al Gardienilor Revoluției, Abbas Nilforousan. Peste 1.930 de persoane, în principal civili, au fost ucise în bombardamentele israeliene asupra Beirutului.
Foto: Profimedia
Citește și:
Haaretz: Înșelarea sofisticată de către Benjamin NETANYAHU a publicului israelian