Organizația de securitate AUKUS, formată din Australia, Marea Britanie și SUA, va începe să colaboreze cu națiuni partenere, printre care se numără Japonia, în dezvoltarea tehnologiilor cuantice și a unor capabilități hipersonice și antibalistice, anunță Grant Shapps, ministrul britanic al Apărării.
AUKUS este o alianță trilaterală de securitate și apărare între Australia, Marea Britanie și Statele Unite, lansată în septembrie 2021. Cele trei țări colaborează pentru dezvoltarea capabilităților de susținere a unei zone Indo-Pacifice libere și deschise, inclusiv prin construirea unui model de submarin convențional, cu propulsie nucleară, SSN-AUKUS, în virtutea Pilonului Întâi al parteneriatului.
”Anul acesta, vor începe consultări cu alte țări, inclusiv cu Japonia, în calitățile de colaboratori potențiali în privința unor capabilități militare avansate. Australia, Marea Britanie și SUA analizează posibilitatea potențialei implicări a Japoniei în anumite elemente ale programului specific Pilonului al II-lea”, a declarat Grant Shapps, ministrul britanic al Apărării.
”Într-o lume mai periculoasă, relațiile și parteneriatele precum AUKUS sunt mai importante ca niciodată. Am spus mereu că, pe măsură ce colaborarea avansează, vom implica națiuni suplimentare în Pilonul al II-lea, iar colaborarea cu națiuni care împărtășesc valori similare va consolida parteneriatul. Eu sunt angajat în sensul unei zone Indo-Pacifice aflate în pace, prosperă și deschisă. Vom colabora cu partenerii pentru dezvoltarea capabilităților și pentru susținerea regulilor și a ordinii internaționale”, a subliniat Grant Shapps.
Potențiala cooptare a Japoniei în unele proiecte ale organizației AUKUS a fost anunțată, într-un comunicat comun, de Grant Shapps, de vicepremierul australian Richard Marles și de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.
Proiectele de colaborare cu națiuni terțe vor viza tehnologiile cuantice, capabilitățile submarine, sistemele de inteligență artificială și autonome, capabilitățile cibernetice, hipersonice și anti-hipersonice, precum și instrumente de război electronic.
Foto: Profimedia
Citește și: