Alianța Nord-Atlantică este îngrijorată că RUSIA va susține activitățile balistice și nucleare ale Coreei de Nord /Putin este la Phenian

Publicat: 18/06/2024, 22:31

Alianța Nord-Atlantică este preocupată că Rusia ar putea oferi asistență Coreei de Nord pentru programele balistic și nuclear, a afirmat marți secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în contextul în care președintele rus, Vladimir Putin, se află în vizită la Phenian, unde va semna acorduri de securitate.

”Vizita lui Putin în Coreea de Nord demonstrează și confirmă alinierea apropiată a pozițiilor Rusiei cu state autoritariste precum Coreea de Nord, China și Iran. Acest lucru demonstrează că securitatea noastră nu este regională, ci este globală. Ceea ce se întâmplă în Europa contează în Asia, ce se întâmplă în Asia contează pentru noi”, a afirmat Jens Stoltenberg la Washington, unde s-a întâlnit cu președintele Joe Biden și cu secretarul de Stat, Antony Blinken.

”Sigur că suntem preocupați de potențiala susținere pe care Rusia ar furniza-o Coreei de Nord în materie de programe balistice și nucleare. Vedem cum Rusia primește susținere din partea Coreei de Nord, dar și din partea Iranului, vedem cum China sprijină economia de război a Rusiei”, a subliniat Stoltenberg.

La rândul său, secretarul de Stat american, Antony Blinken, a cerut Chinei să nu mai ofere sprijin Rusiei.

”Aceste lucruri întrețin războiul din Ucraina. Iar cel mai rapid mod de oprire a războiului ar fi ca Putin să nu mai aibă noțiunea că poate învinge Ucraina și partenerii Ucrainei. Dar trebuie să știe și că nu mai primește combustibilul pentru aparatul său de război. În special China, dacă tot susține că vrea oprirea războiului, ar trebui să nu mai alimenteze aparatul de război. Noi vom continua să facem tot ce putem pentru a opri susținerea pe care țări precum Iranul și Coreea de Nord o furnizează Rusiei”, a afirmat Antony Blinken.

Vladimir Putin este în Coreea de Nord

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a ajuns marți seară în Coreea de Nord, fiind întâmpinat la aeroport de liderul Kim Jong-Un.

Rusia și Coreea de Nord vor construi ”sisteme alternative” și vor contracara ”măsurile ilegitime” ale Occidentului, a afirmat Vladimir Putin, în contextul tensiunilor extreme dintre Moscova și NATO din cauza invaziei militare ruse în Ucraina.

”Împreună cu liderul Kim Jong-Un, vom aduce cooperarea la cel mai înalt nivel. Vom construi un sistem alternativ, prin acorduri comerciale bilaterale. Ne vom opune măsurilor restrictive nelegitime”, a declarat Vladimir Putin, într-un articol publicat în cotidianul oficial nord-coreean Rodong Sinmun, conform agenției ANSA.

Administrația Joe Biden a exprimat preocupări în legătură cu intensificarea cooperării Rusiei cu regimul din Coreea de Nord.

”Suntem îngrijorați de aprofundarea relațiilor între aceste două țări. Și nu doar din cauza impactului pe care îl va avea asupra poporului ucrainean, știm deja că sunt folosite rachete balistice nord-coreene pentru atacarea obiectivelor ucrainene, ci pentru că ar putea exista o anumită reciprocitate care ar putea afecta securitatea în Peninsula Coreea. Nu am văzut încă parametrii acestui parteneriat, nu am observat încă o materializare, dar în mod categoric vom urmări situația foarte atent”, a declarat luni John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă.

Rusia și Coreea de Nord ar putea semna un parteneriat bilateral, care probabil va include teme de securitate.

”Va fi acordată atenție specială agendei internaționale. Abordările celor două țări asupra problemelor internaționale sunt foarte apropiate și coincid. Susținem împreună formarea unei lumi multipolare, pe principiile egalității, respectării suveranității și neimplicării în afacerile interne. Rusia menține dialogul și este deschisă cooperării cu toate țările, mai ales cu cele vecine, în pofida tentativelor Occidentului colectiv de a exercita presiuni asupra noastră”, a anunțat Iuri Ușakov, consilier prezidențial rus.

Foto: Profimedia

Citește și:

NATO își va consolida apărarea, în contextul riscurilor generate de RUSIA și CHINA /Blinken: Situația din zona Indo-Pacifică are implicații globale

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat care a jucat toată noaptea la cazinou a făcut infarct când a auzit...
Gabi Bădălău a spus tot! Cum a prins-o pe Bianca Drăguşanu cu altul: 'Mi-a recunoscut'
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
O dronă a surprins momentul în care un soldat rus își omoară camaradul rănit pe...
La asta nu se aștepta nimeni! Alex Bodi și Bianca Drăgușanu, din nou, împreună! Ce...
Dieta drastică a Annei Lesko | Așa se menține în formă la 45 de ani....
O farsă la 112 putea duce la moartea unei femei din Suceava. Sindicaliştii cer pedepse...
Schimbări drastice pentru proprietarii de apartamente! Oricine se opune riscă să intre la închisoare
Vecinii Anei Maria Gherman fac dezvăluiri uluitoare, după ce și-a pus capăt zilelor într-o pădure...
Anamaria Prodan arată la 51 de ani ca la 20! Impresara şi-a pus fanii pe...
În sensul giratoriu se acordă prioritate de stânga sau de dreapta? Mulți șoferi fac această...
Elena Lasconi este noul preşedinte al USR şi vrea să candideze la alegerile prezidenţiale
Structură monumentală URIAȘĂ, găsită aproape de România
Decizie privind centralele de apartament din România. Anunț urgent azi, 26 iunie
Românii, val de reproșuri la adresa lui Iohannis. Mesajul care a încins internetul
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Alexandra din Casa Iubirii, deschisă spre Gagea și Patrick. Pentru cine are bruneta mai multă...
Mario Iorgulescu ar putea scăpa și de dosarul în care este cercetat pentru sechestrarea de...
BANCUL ZILEI. Făt-Frumos îi zice calului său: - Măi, calule, tu stai aici, chiar pe...
(P) Care este cel mai potrivit mobilier pentru o locuință de mici dimensiuni?
×