Aliații arabi ai SUA nu au livrat până în prezent arme grele opozanților sirieni

Publicat: 27 11. 2012, 08:47
Actualizat: 26 03. 2019, 09:58

Arabia Saudită și Qatarul, ținând cont de reticențele Statelor Unite față de ideea de înarmare a islamiștilor, nu au livrat până în prezent arme grele opozanților sirieni, care puteau inversa în favoarea lor cursul războiului civil în Siria, scrie New York Times, relatează AFP.

Fără arme grele, rebelii rezistă mai dificil trupelor loiale lui Bashar al-Assad, care sunt mai bine echipate, ce determină astfel prelungirea conflictului care a început de un an și jumătate și s-a soldat cu aproximativ 31.000 de morți, susțin cele două țări, potrivit publicației.

Oficiali saudiți și din Qatar au declarat pentru New York Times că speră să convingă Statele Unite că ar putea fi luată în calcul livrarea unor lansatoare de rachetă portabile și altor tipuri de arme grele fără ca acestea să ajungă în arsenalul teroriștilor sau jihadiștilor.

„Căutăm mijlocul de a asigura că acest tip de arme nu cad în mâini rele”, a rezumat un oficial arab.

Ministrul de Stat din Qatar al Afacerilor Externe, Khaled al-Attiyah, a apreciat că „se pot oferi automate Kalașnikov rebelilor, dar militarii sirieni nu pot fi stopați cu automate Kalașnikov”.

De asemenea, pentru a livra arme mai decisive, a adăugat el, „trebuie inițial să obținem susținerea Statelor Unite și de preferat a Națiunilor Unite”.

Până în prezent, Arabia Saudită și Qatarul au finanțat și furnizat arme ușoare opoziției siriene, în timp ce președintele american Barack Obama, reținut să acorde un ajutor mai mare rebelilor în acest an de alegeri prezidențiale, s-a limitat să dea acordul pentru o susținere logistică a Statelor Unite, sugerează cotidianul.

Principalul furnizor de arme din partea saudiților este, potrivit unor mărturii pentru cotidian ale rebelilor activi la frontierea siriano-turcă, un deputat libanez, Okab Sakr, membru al coaliției care îl susține pe fostul premier libanez Saad Hariri, un aliat notoriu al Riyadului în Liban.

„Cantitățile (de arme livrate) nu sunt enorme”, a asigurat un lider rebel, identificat prin prenumele Maysara, precizând „că există mai multe săptămâni între fiecare livrare”.

Maysara a adăugat că Guvernul saudit pare să încline să finanțeze mai multe grupuri laice, în schimb, Guvernul Qatarului pare mai apropiat de Frații Musulmani.