Cei 32 de membri ai Alianței Nord Atlantice au sărbătorit, joi, la Bruxelles, 75 de ani de la înființare, în cadrul unei ceremonii de la care nu a lipsit totul aniversar și nici tratatul original, semnat la Washington, care se află zilele acestea în premierul în sediul principal al NATO din capitala Belgiei. Evenimentul este organizat în marja reuniunii miniștrilor de externe ai NATO, prima din acest an, și a marcat și aniversările a 12 state membre, care au aderat acum 25, 20 și 15 de ani.
Miniștrii de Externe s-au reunit la sediul NATO joi, 4 aprilie, pentru a marca 75 de ani de la semnarea documentului fondator al Alianței, Tratatul Atlanticului de Nord. Documentul aflat pentru prima dată în sediul principal, a fost semnat la Washington de Statele Unite ale Americii, Canada și zece state europene: Belgia, Danemarca, Franța, Islanda, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia și Regatul Unit al Marii Britanii.
Alianța are azi 32 de membri, cu o populație de un miliard de oameni de ambele maluri ale Atlanticului. A 75-a aniversare a NATO vine la doar câteva săptămâni după ce Suedia s-a alăturat drept al treizeci și doilea membru al Alianței.
Belgia, țara gazdă a sediului NATO, a oferit tortul aniversar, care a fost tăiat simbolic de șeful NATO și ministrul de Externe belgian.
„Astăzi sărbătorim cea de-a 75-a aniversare a celei mai puternice, mai durabile și mai de succes Alianțe din istorie, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, NATO. Felicitări!”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la debutul ceremoniei de la sediu principal al Alianței.
„În anii care au urmat celui de-al Doilea Război Mondial, teama de încă un război devastator era reală. Așadar, în această zi din 1949, miniștrii de externe din douăsprezece țări din Europa și America de Nord s-au reunit pentru a semna Tratatul de la Washington, pentru a crea Alianța noastră. Ne-a ținut oamenii în siguranță în anii lungi ai Războiului Rece. De la Blocada Berlinului și criza rachetelor din Cuba până la căderea Zidului Berlinului”, a afirmat Jens Stoltenberg.
El a rememorat că în 1979 efectua stagiul militar în armata norvegiană. „Dacă ar fi un război, am fi fost în prima linie, dar nu mi-a fost frică, pentru că știam că nu suntem singuri. Aveam puterea Alianței NATO în spatele nostru.
„Când s-a încheiat războiul rece, NATO a contribuit la încheierea a două conflicte etnice brutale din Balcani. În 2001, după atacurile din 11 septembrie, pentru prima dată, am invocat articolul 5 din Tratatul de la Washington, care afirmă că un atac asupra unui aliat este un atac asupra tuturor. NATO a fost de atunci în prima linie în lupta împotriva terorismului. 2014 și anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia a fost un alt punct de cotitură. De atunci, am întreprins cea mai mare întărire a apărării noastre colective din generații”, a spus Jens Stoltenberg.
„Astăzi, NATO este mai mare, mai puternică și mai unită ca niciodată. La început, aveam 12 membri, astăzi avem 32. Deci înseamnă că facem ceva bine! Am contribuit la răspândirea păcii, a democrației și a prosperității în întreaga Europă. Și astăzi, sărbătorim și aniversări importante pentru mulți dintre membrii noștri”, a afirmat secretarul general al NATO.
Secretarul general al NATO a pledat pentru continuarea unității dintre Europa și SUA.
„Două războaie mondiale, Războiul rece și fiecare provocare cu care ne-am confruntat de atunci ne-au învățat că avem nevoie unii de alții. Europa are nevoie de America pentru securitatea ei. Împărțirea echitabilă a sarcinii este esențială. Și Europa investește mai mult. Mult mai mult. În acest an, majoritatea aliaților NATO vor investi cel puțin 2% din PIB-ul lor în apărare. În același timp, America de Nord are nevoie și de Europa. Aliații europeni oferă armate de talie mondială, rețele vaste de informații și o pârghie diplomatică unică. Înmulțind puterea Americii. Prin NATO, Statele Unite au mai mulți prieteni și mai mulți Aliați decât orice altă putere majoră”, a spus Jens Stoltenberg.
„Nu cred în America singură, așa cum nu cred în Europa singură. Cred în America și Europa împreună, în NATO. Pentru că împreună suntem mai puternici și mai în siguranță”, a precizat secretarul general al NATO.
El a amintit că joi dimineață, împreună cu amiralul Rob Bauer, șeful Comitetului militar, a depus o coroană de flori pe piatra memorială de la sediul NATO, drept omagiu pentru toți cei în uniformă care au servit sub steagul NATO.
Jens Stoltenberg a prezentat și tratatul care a stat la baza NATO, aflat într-o vitrină securizată, lângă care se afla expus și tratatul de aderare a României, semnat de șeful statului de la acea vreme, Ion Iliescu.
„Pe măsură ce sărbătorim cea de-a 75-a aniversare, avem marele privilegiu de a avea cu noi tratatul fondator. Pentru prima dată la sediul NATO, e chiar în fața mea, îl poți vedea după aceea. Acesta este Tratatul de la Washington, originalul și îmi place Tratatul de la Washington. Nu în ultimul rând pentru că este foarte scurt. Doar 14 paragrafe pe câteva pagini. Niciodată nu a existat un singur document cu atât de puține cuvinte, care a însemnat atât de mult pentru atât de mulți oameni. Atât de multă siguranță, atâta prosperitate și atâta pace. Toate din cauza promisiunii sale solemne. Că stăm împreună, ne protejăm unii pe alții, așa cum facem de 75 de ani. Mulțumesc și La mulți ani!”, a conchis secretarul general al NATO.
La ceremonia de la Bruxelles au vorbit – pe lângă secretarul general al NATO și președinte Comitetului militar al NATO și șeful diplomației belgiene– cei 12 miniștri de Externe ai statelor cu aniversări „rotunde”, de 25, 20 și 15 ani.
Luminița Odobescu a ținut un scurt discurs alături de ceilalți șase emisari ai statelor din același val de aderare.
„Sărbătorim astăzi cea mai de succes alianţă politico-militară din lume. NATO a trecut testul timpului şi a demonstrat viziune strategică, determinare, rezilienţă şi capacitate de adaptare. NATO a devenit mai puternică atât ca mărime, cât şi ca influenţă. Politica uşilor deschise este instrumentul cel mai de succes al Alianţei noastre. Pentru România, aderarea la NATO a reprezentat împlinirea unei aspiraţii istorice şi un imperativ de securitate. Alianţa este acum un pilon esenţial a politicii noastre externe şi de securitat”, a declarat ministrul român al Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, la ceremonia de la sediul Alianţei la care au participat sute de persoane, angajați ai NATO și reprezentanțelor permanente și zeci de ziariști, inclusiv din partea Gândul, finalist al Burselor JTI pentru jurnaliști.
„De-a lungul anilor, România a beneficiat de umbrela de securitate furnizată de Alianţă. În schimb, am demonstrat angajament şi determinare ca un aliat responsabil şi activ, un veritabil furnizor de securitate care a contribuit la eforturile colective de securitate. Războiul brutal de agresiune declanşat de Rusia împotriva ţării vecine Ucraina a schimbat mediul de securitate pentru mulţi ani de acum înainte. Trebuie să facem tot posibilul pentru a susţine Ucraina până la victoria finală. Împreună suntem mai puternici. Împreună suntem mai buni. Împreună ne construim viitorul”, a precizat șeful diplomației române.
„La mulţi ani, NATO! La mulţi ani România în NATO!”, a urat la final, în limba română, Luminița Odobescu, singurul ministru care a transmis acest mesaj în limba maternă.