Ambasada Rusiei la Chișinău și-a instalat stâlpi metalici de protecție, înaintea semnarea acordului de asociere dintre Republica Moldova și UE

Publicat: 26 11. 2013, 14:24
Actualizat: 26 11. 2013, 14:24

Ambasada Rusiei în Republica Moldova și-a consolidat luni măsurile de securitate, fără să anunțe în mod oficial autoritățile moldovene, relatează ProTV Chișinău.

Stâlpi de metal au fost instalați luni în jurul reprezentanței ruse din capitala moldoveană.

Reprezentanții ruși nu au anunțat autoritățile moldovene în legătură implementarea acestor măsuri, stâlpi metalici fiind instalați de obicei din motive de securitate.

Ambasada Statelor Unite la Chișinău a instalat asemenea stâlpi de metal în jurul sediului după atentatele teroriste din 2001.

Semnarea unui acord de asociere cu UE este prevăzută la Vilnius, în Lituania, de către Guvernul proocidental al acestei foste republici sovietice, în cadrul celui de-al treilea summit al Parteneriatului Estic în perioada 28-29 noiembrie.

Parteneriatul stabilește un cadru pentru relațiile dintre UE și vecinii săi din Est – Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina – cu care Bruxelees-ul vrea să-și consolideze cooperarea bilaterală și multilaterală.

Cel puțin 15.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Chișinău, la apelul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), împotriva semnării unui acord de asociere între această fostă republică sovietică și Uniunea Europeană (UE) prevăzute pentru săptămâna viitoare.

Anterior, între 60.000 de persoane, potrivit poliției, și aproximativ 100.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au participat la începutul lui noiembrie la un miting, „Pro Europa”, organizat de coaliția aflată la putere în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, pentru a-și exprima susținerea față de o apropiere a țării față de Uniunea Europeană (UE), înaintea summitului de la Vilnius

Ucraina a decis joi, împotriva tuturor așteptărilor, să abandoneze acordul de asociere cu UE, cu scopul de a-și menaja relațiile cu Rusia, o decizie denunțată de opoziția prooccidentală din această fostă republică sovietică și considerată drept o eroare strategică în Europa.