Ambasador britanic: Retragerea SUA din Acordul cu Iranul este un „act de vandalism diplomatic”
„Administrația este decisă asupra unui act de vandalism diplomatic, aparent din motive ideologice și de personalitate – era acordul lui Obama”, scria ambasadorul Kim Darroch într-o depeșă diplomatică confidențială din mai 2018.
Diplomatul britanic mai sublinia în raport că există divergențe între consilierii prezidențiali americani și critica Casa Albă pentru lipsa unei strategii pe termen lung privind măsurile de luat după retragerea din acordul internațional cu Iranul.
Într-o serie de rapoarte confidențiale despre situația politică din SUA, Kim Darroch, ambasadorul britanic de la Washington, a numit „ineptă” și „disfuncțională” Administrația Donald Trump, lucru care a atras furia liderului de la Casa Albă. Pe fondul olemicilor apărute după ce a numit „ineptă” Administrația SUA, Darroch a demisionat.
Donald Trump a anunțat în luna mai 2018 decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept „defectuos”, „decăzut și putred”, o „rușine” pentru el, în calitatea de „cetățean american”. Liderul de la Casa Albă susținea că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, în pofida acordului.
Relațiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancțiunilor impuse de Administrația Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Președintele SUA vrea limitarea activităților nucleare și balistice iraniene. Tensiunile s-au amplificat după ce Iranul a doborât o dronă militară americană. Germania, Franța Marea Britanie, Rusia și China au indicat că doresc să mențină înțelegerea.
Foto: 123RF