Ambasadorii SUA și Marii Britanii au decis să NU participe la ceremonia de comemorare a bombardării orașului Nagasaki. Care este motivul
Ambasadorul Statelor Unite în Japonia, Rahm Emanuel, nu va participa la ceremonia de comemorare a bombardării orakșului Nagasaki deoarece autoritățile locale au decis să invite oficiali din Iran, excluzând Israelul.
Acesta nu va participa, vineri, la ceremonia anuală de comemorare a păcii de la Nagasaki , deoarece Israelul nu a fost invitat la eveniment, a informat Japan Times miercuri dimineață, citat de Jerusalem Post.
Sursa citată notează că nici ambasadorul britanic nu va participa la eveniment.
La eveniment, organizat cu ocazia a celei de-a 79-a comemorări a lansării bombei atomice de la Nagasaki, nu va participa ambasadorul israelian Gilad Cohen din motive de securitate, potrivit unui raport separat al Times, care l-a citat pe primarul Nagasaki, Shiro Suzuki.
Suzuki a explicat că această decizie a fost pentru a se asigura că ceremonia rămâne pașnică și concentrată pe comemorarea victimelor. Cu toate acestea, unii critici spun că excluderea Israelului este o mișcare politică și transmite un mesaj greșit despre lupta împotriva terorismului și sprijinirea unității globale, notează sursa citată.
Decizia de a-l exclude pe ambasadorul israelian de la ceremonia de comemorare de la Nagasaki este cu atât mai controversată cu cât, spune presa, au fost invitați reprezentanți ai unor țări cu încălcări grave ale drepturilor omului, ceea ce provoacă îngrijorări.
În plus, argumentul potrivit căruia Poliția japoneză nu este capabilă să asigure securitatea evenimentului „este imposibil de crezut”, ceea ce face ca excluderea Israelului să pară nejustificată, mai arată Times.
Lista națiunilor invitate include țări precum Siria, Yemen, Venezuela, China, Myanmar și Afganistan, toate fiind acuzate de încălcări ale drepturilor omului. Cel mai controversat, a adăugat Times, ambasadorul iranian a fost invitat, în ciuda desemnării Iranului drept stat sponsor al terorismului de către SUA și aliații săi.
Sursa foto: Profimedia