Ambasadorii ţărilor NATO, reuniune de urgenţă pe tema situaţiei din Afganistan / Secretarul general al ONU cere Consiliului de Securitate să nu abandoneze poporul afgan
Ambasadorii ţărilor NATO vor participa marţi , 17 august, la o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre situaţia din Afganistan. „Țările occidentale încearcă să-şi accelereze operaţiunile de evacuare, a declarat un responsabil al Alianţei”, citat de Agerpres. În acest timp, secretarul general al ONU cere Consiliului de Securitate să nu abandoneze poporul afgan.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va susţine după reuniune o conferinţă de presă, la ora 13.00 GMT, fiind prima sa apariţie în faţa presei din iunie.
Stoltenberg a declarat, duminică, că NATO contribuie la securizarea aeroportului din Kabul „pentru a facilita şi coordona evacuarea” cetăţenilor occidentali în faţa înaintării talibanilor.
Totuși, aeroportul din capitala afgană a fost, luni, teatrul unor scene de haos total, mii de afgani adunându-se pe pistă pentru a prinde un zbor cu care să fugă din ţară.
Preluarea puterii de către talibani intervine în contextul în care SUA şi NATO au început în mai retragerea celor 9.500 de militari ai lor, între care 2.500 de americani, încă prezenţi în Afganistan.
Armin Laschet, liderul partidului conservator al Angelei Merkel şi candidat la postul de cancelar, a calificat luni retragerea trupelor occidentale drept „cel mai mare fiasco al NATO de la crearea sa”, în 1949.
Secretarul general al ONU cere Consiliului de Securitate să nu abandoneze poporul afgan
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a cerut – luni – Consiliului de Securitate „să utilizeze toate instrumentele aflate la dispoziţia sa pentru a elimina ameninţarea teroristă mondială în Afganistan” şi să garanteze respectarea drepturilor fundamentale ale omului în această ţară, după ce talibanii au preluat puterea la Kabul, relatează Reuters şi AFP.
Talibanii au intrat, duminică, în Kabul, iar preşedintele afgan Ashraf Ghani a fugit din ţară în străinătate, în timp ce militanţii islamişti preluau controlul ţării după 20 de ani de când fuseseră înlăturaţi de la putere în urma unei intervenţii conduse de SUA.
„Comunitatea internaţională trebuie să se unească pentru a se asigura că Afganistanul nu va mai fi folosit niciodată ca platformă sau refugiu pentru organizaţiile teroriste”, a declarat Guterres într-o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate.
„Noi primim informaţii terifiante despre abuzuri grave ale drepturilor omului în toată ţara. Sunt deosebit de îngrijorat de semnalele privind încălcări în creştere ale drepturilor omului împotriva femeilor şi fetelor din Afganistan. Nu putem şi nu trebuie să abandonam poporul din Afganistan. următoarele zile vor fi cruciale”, a declarat Antonio Guterres în faţa celor 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU.
Oficialii talibani au difuzat anterior declaraţii cu scopul de a risipi panica.
CITEȘTE ȘI:
- Canada va primi 20.000 de refugiați afgani, printre care oficiali guvernamentali, pe fondul ascensiunii la putere a talibanilor
- Președintele afgan Ashraf Ghani a fugit din țară după ce talibanii au preluat controlul capitalei Kabul
- Afganistan: Talibanii nu exclud revenirea la execuții, amputări și lapidări. „Instanțele islamice vor decide”
- Florin Cîțu: 35 de români se află în Afganistan. Variantele premierului pentru a fi aduși acasă
- Klaus Iohannis a dispus implicarea de urgență a Forțelor Aeriene Române pentru evacuarea cetățenilor români din Afganistan
- Rusia îl acuză pe președintele afgan că a fugit din țară cu o sumă uriașă de bani: Sper că guvernul fugar nu a luat toţi banii din bugetul de stat
- Liderul talibanilor, Abdul Ghani Baradar, a fost eliberat acum câțiva ani din închisoare la cererea SUA. Baradar ar putea deveni acum noul președinte al Afganistanului