Ambasadorul Belarusului în Slovacia a demisionat din cauza reprimării violente a protestelor de la Minsk
Ambasadorul Belarusului în Slovacia, Igor Leshchenya, care s-a declarat în favoarea protestatarilor care au manifestat împotriva președintelui țării, Alexander Lukașenko, a anunțat marți că și-a prezentat demisia, decizie care arată o creștere tot mai puternică a nemulțumirii față de liderul de la Minsk chiar și în rândul personalului diplomatic.
Leshchenya a declarat marți, în cadrul unui interviu, că decizia sa reprezintă „o mișcare logică” după ce acesta a înregistrat un clip video în care și-a declarat susținerea față de protestele împotriva lui Lukașenko din ultimele zile, informează Euronews.
Protestele împotriva președintelui au fost declanșate în urma alegerilor prezidențiale de pe 9 august din Belarus, câștigate de Lukașenko cu peste 80% din voturi, ceea ce i-a adus un al șaselea mandat acestuia.
Cu toate acestea, opoziția susține că alegerile din 9 august au fost fraudate și solicită organizarea unui nou scrutin.
Ambasadorul a susținut protestele împotriva lui Lukașenko
Într-un comunicat transmis sâmbătă, Leshchenya și-a exprimat „solidaritatea cu cei care au ieșit pe străzile orașelor din Belarus în mod pașnic, pentru ca vocea lor să poată fi auzită” și a declarat că a fost șocat de reacția autorităților bieloruse, care au folosit forța împotriva manifestanților. Ambasadorul a acuzat forțele de ordine din Belarus că s-au comportat ca poliția secretă în perioada URSS.
„Ca ambasador, îl reprezint pe președinte și toată lumea se așteaptă ca eu să urmez politicile decise de către acesta. Ministerul de Externe consideră că atitudinea mea a încălcat această regulă”, a declarat Leshchenya pentru un portal de știri din Belarus.
Euronews notează că Lukașenko nu a semnat momentan actul prin care ia la cunoștință demisia ambasadorului.
Leshchenya, în vârstă de 52 de ani, este primul oficial de rang înalt care și-a anunțat susținerea față de protestatari.
Rusia, un aliat tradițional al Minskului, urmărește cu atenție situația din Belarus, în contextul în care această țară găzduiește oleoducte și gazoducte esențiale pentru exporturile de petrol și gaze naturale ale Rusiei către Occident. Totodată, Belarusul servește și ca zonă-tampon între Rusia și NATO, notează Reuters.