Ambasadorul britanic la București, despre raportul pe Justiție al CE: Este incredibil că în Parlamentul României sunt infractori condamnați
Ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris, declară că politicienii români de la toate partidele sunt responsabili pentru constatările din raportul CE privind MCV, el comentând că „este extraordinar că în Parlament sunt infractori condamnați”.
„Politicienii din România, de la toate partidele, au o responsabilitate în mod deosebit. Parlamentul trebuie să facă o curățenie internă. Este extraordinar că infractori condamnați sunt încă parlamentari”, afirmă Harris, într-un comentariu postat joi pe blogul său.
El arată că în raportul Comisiei Europene sunt exprimate îngrijorări privind criza politică recentă din România, fiind semnalate ca binevenite asigurările și acțiunile premierului Victor Ponta de a răspunde acestor îngrijorări.
Harris precizează că în raport sunt menționate însă și performanța DNA, mai buna gestionare a duratei proceselor de către Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și faptul că CSM și-a jucat rolul când a trebuit să răspundă amenințărilor la adresa justiției.
Ambasadorul britanic mai arată că o abordare coerentă a tuturor instituțiilor implicate, din domeniile juridic, executiv și legislativ, este cheia pentru asigurarea succesului reformei justiției.
„Raportul nu este doar despre evenimentele recente. Analizează perspectiva mai largă și progresele pe care România le-a făcut de când a aderat la UE în urmă cu cinci ani. Câteva puncte merită menționate în mod deosebit. În primul rând, faptul că pași hotărâți sunt făcuți pentru a-i urmări și condamna pe cei vinovați de corupție. Comisia Europeană are dreptate să sublinieze performanța procurorilor DNA ca «una dintre cele mai importante realizări de la aderarea României». În al doilea rând, dacă în rapoartele precedente Comisia era îngrijorată de amânările proceselor din instanțe, de data aceasta ICCJ este remarcată pe bună dreptate pentru că bunele practici și eficiența gestionării proceselor. Consiliul Superior al Magistraturii și-a jucat și el rolul în apărarea independenței sistemului judiciar de fiecare dată când aceasta a fost amenințată”, notează ambasadorul Harris.
El arată că România trebuie să construiască pe progresele deja acumulate, să implementeze reformele restante solicitate de obiectivele stabilite prin MCV și să pună la punct un parcurs clar, sustenabil și ireversibil de combatere a corupției. Potrivit lui Harris, este important ca instituțiile să colaboreze pentru atingerea acestui obiectiv, el dând exemplul necesității ca rezolvarea dosarelor identificate de ANI să fie continuate de procurori și de instanțe.
„Noi recunoaștem efortul presupus de aceste provocări și vom continua să sprijinim puternic Ministerul Justiției, sistemul juridic și societatea civilă atât în privința reformei justiției cât și în lupta împotriva corupției prin consiliere și asistență tehnică. Cele mai recente proiecte ale noastre în acest sens sunt finanțarea a două platforme online unde pot fi reclamate corupția din sistemul sanitar și tăierile ilegale din păduri. Noi sprijinim de asemenea România, prin intermediul Agenției britanice de Combatere a Crimei Organizate, să pună la punct un cadru eficient de confiscare a bunurilor dobândite prin infracțiune”, mai arată ambasadorul Harris în comentariul său de pe blog.