Prima pagină » Știri externe » Ambasadorul SUA la NATO: E nevoie de un efort terestru eficient împotriva Statului Islamic. De ce nu are loc Rusia în Coaliția anti-Daesh

Ambasadorul SUA la NATO: E nevoie de un efort terestru eficient împotriva Statului Islamic. De ce nu are loc Rusia în Coaliția anti-Daesh

Ambasadorul SUA la NATO: E nevoie de un efort terestru eficient împotriva Statului Islamic. De ce nu are loc Rusia în Coaliția anti-Daesh
Campania aeriană a Coaliției internaționale care acționează în Siria, împotriva grupării teroriste Statul Islamic (Daesh), nu este suficientă și trebuie dublată de o campanie terestră, care însă să nu conțină trupe occidentale, ci doar elemente locale, care au și miza politică de a răsturna regimul Bashar al-Assad, consideră ambasadorul SUA la NATO, Douglas Lute.

Bombardamentele din Siria împotriva Statului Islamic (Daesh), ale Coaliției internaționale din care fac parte mai multe membre NATO, inclusiv SUA și Franța, trebuie să fie dublată de o campanie terestră, din care însă să nu facă parte trupe occidentale, a declarat Douglas Lute, ambasadorul SUA la NATO.

Campania aeriană singură nu este suficientă pentru a învinge Daesh și va trebui ajutată de un efort terestru eficient. Este poziția SUA și a altor aliați ca acest efort terestru să provină de la forțe autohtone, locale. Ele cunosc mult mai bine situația din teren și au o miză politică pentru această luptă. De aceea SUA și NATO susțin forțe locale precum forțele de securitate irakiene, forțele de opoziție siriene. E nevoie de trupe la sol, însă nu de trupe occidentale„, a declarat Douglas Lute.

Rusia susține și ea că luptă împotriva Statului Islamic, în Siria, astfel că se ridică întrebarea de ce aliații NATO nu își coordonează atacurile alături de Rusia în această luptă. De altfel, Franța, prin președintele Francois Hollande, a dat de înțeles că Rusia ar trebui să facă parte din această Coaliție împotriva Statului Islamic. Reprezentantul SUA este însă de altă părere.

„În legătură cu intrarea Rusiei în această coaliție, așa cum a spus președintele Hollande, din experiența mea, coalițiile militare de succes încep de la obiective comune. Iar în prezent nu cred că s-a demonstrat că avem un obiectiv comun cu Rusia: obiectivul coaliției este să învingă Daesh, obiectivul Rusiei este să sprijine regimul Assad prin îndreptarea campaniei lor către mișcările de opoziție. Da, Rusia a atacat într-o măsură și Daesh, dar majoritatea atacurilor sale din Siria nu au fost împotriva Daesh, deci până nu ajungem la un obiectiv comun, nu văd o coaliție comună. Președintele Obama a fost destul de clar în această privință, în timpul vizitei președintelui Hollande, de săptămâna trecută. Coaliția primește orice țară care dorește să se alăture acestui obiectiv comun de a învinge Daesh, însă până acum a fost decizia Rusiei să nu se alăture coaliției și de fapt acțiunile Rusiei arată că există un alt obiectiv al prezenței rusești în Siria – sprijinirea regimului Assad. Ne uităm doar la acțiuni și cele ale Rusiei nu sugerează lupta cu Daesh. Rusia ar trebui să facă mult mai multe împotriva Daesh și ar trebui să își mute concentrarea pe Daesh. Astăzi, nu vedem acest lucru„, a spus Douglas Lute.

În același sens, oficialul american a răspuns și întrebării privind trupele guvernamentale siriene, care teoretic au printre inamici și teroriștii Statului Islamic.

„Nu știu de vreun efort în prezent care să includă forțele armate siriene în această coaliție (anti-ISIS), pentru că deocamdată nu avem aceleași obiective. Coaliția este întemeiată pe interesul comun de a învinge Statul Islamic și acest interes nu este astăzi împărtășit de forțele siriene, care se luptă cu multe elemente care se opun regimului, dar dincolo de asta se află într-un război civil cu poporul sirian, care a generat 4 milioane de refugiați și încă 8 milioane de persoane dislocate. Deci forțele siriene și cu siguranță regimul Assad nu au demonstrat că lupta lor se concentrează pe Statul Islamic, ci mai ales pe menținerea lui Assad la putere”, a explicat Douglas Lute.

Legat de forțele kurzilor sirieni, care luptă împotriva Daesh și sunt sprijinite de SUA, cu armament și know-how, în ciuda opoziției Turciei, care se află în conflict deschis cu ele, oficialul american a recunoscut că situația din Siria este complexă, dar că în NATO „există flexibilitate”:

„Există mai multe forțe kurde, mai multe grupuri de opoziție și deși nu se coordonează, ele au un interes comun – opoziția la Assad. Noi am fost foarte transparenți cu aliații noștri turci, în ce privește sprijinul nostru pentru kurzii sirieni, care se află la granița cu Turcia. Am ajuns la un acord bilateral. Am fost transparenți în ce privește sprijinul nostru pentru grupările pe care Turcia nu dorește să le sprijine și există loc în Alianță pentru o astfel de flexibilitate„.

Citește și