Ambasadorul Turciei: Acordul cu UE privind migranții ar putea fi afectat
„Negocierile continuă, nu vrem să lansăm amenințări prin presă, este întotdeauna mai bine să se discute în spatele ușilor pentru rezolvarea acestor probleme”, a spus diplomatul într-o conferință de presă.
Referitor la acordul încheiat în martie între UE și Turcia pe tema migranților, Ertaș a afirmat că acesta „ar putea fi afectat” pentru că acesta implică obligații din partea ambelor părți, iar țara sa a „făcut un pas curajos” prin decizia de a lua înapoi pe oricine ajunge în insulele grecești, nu doar sirieni, ci și migranți africani sau afgani.
„Noi ne-am asumat riscul și am spus că suntem gata să-i primim înapoi, dar când îi luăm înapoi nu știm ce să facem cu ei. Încercăm, ca națiune sau ca guvern, să-i repatriem în Afganistan dacă putem și dacă nu încercăm să-i integrăm în țară. Cine altcineva din Europa și-ar asuma un asemenea risc? Noi ne-am asumat”, a susținut Koray Ertaș.
El a mai subliniat că obligația UE în această înțelegere este liberalizarea vizelor pentru cetățenii turci, adăugând că nu este vorba de intenția acestora de a merge la muncă în Europa, ci în scopuri turistice.
Ministrul de externe de la Ankara, Mevlut Cavusoglu, a declarat duminică că „în cazul în care liberalizarea regimului vizelor nu are loc, vom fi obligați să ne distanțăm de acordul privind imigranți,” a informat agenția de știri The Associated Press, citând cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Mevlut Cavusoglu Cavusoglu a mai adăugat că acest lucru s-ar putea întâmpla „la începutul sau la mijlocul lunii octombrie, dar așteptăm o dată fermă” pentru liberalizarea regimului de vize.
Și președintele Recep Tayyip Erdogan a amenințat că acordul ar putea să fie anulat în cazul în care UE nu îndeplinește cerința privind regimul vizelor.
Liberalizarea sistemului de vize pentru cetățeni turci este legat de menținerea acordului cu Turcia privind imigranții, negociat în luna martie cu scopul de a limita migrația spre Europa.