Prima pagină » Știri externe » AMENINȚARE. Administraţia SUA promite o ripostă puternică dacă Rusia le-a oferit recompense rebelilor talibani

AMENINȚARE. Administraţia SUA promite o ripostă puternică dacă Rusia le-a oferit recompense rebelilor talibani

AMENINȚARE. Administraţia SUA promite o ripostă puternică dacă Rusia le-a oferit recompense rebelilor talibani
Administraţia SUA promite o ripostă puternică dacă Rusia le-a oferit recompense rebelilor talibani

Administraţia Donald Trump va avea o reacţie virulentă dacă se va confirma că Rusia le-a oferit recompense insurgenţilor talibani afgani pentru a omorî militari americani sau din alte ţări NATO în Afganistan, afirmă Robert O’Brien, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională.

Casa Albă a admis că au existat informaţii ale serviciilor secrete despre acţiunile Rusiei în Afganistan, dar susţine că preşedintele Donald Trump nu a fost informat deoarece datele nu erau confirmate.

Referindu-se la presupusa colaborare a Rusiei cu talibanii, Robert O’Brien a precizat, potrivit agenţiei Reuters: „Sunt acuzaţii importante care, dacă se vor confirma, vă pot garanta că preşedintele va recurge la acţiuni puternice”.

Trump a negat că ar fi fost informat despre riscurile la adresa militarilor americani din Afganistan

Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, a cerut Comunităţii agenţiilor de informaţii din SUA să ofere Congresului rapoartele despre presupusele recompense acordate de Rusia insurgenţilor talibani afgani, exprimând preocupare privind dezminţirile preşedintelui Donald Trump. Nancy Pelosi, unul dintre liderii Partidului Democrat, le-a trimis o scrisoare directorului Comunităţii agenţiilor secrete americane, John Ratcliffe, şi directorului Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), Gina Haspel. „Preşedintele a negat că a fost informat, dar Administraţia SUA nu a negat existenţa informaţiilor. Întrebările care apar sunt: a fost informat preşedintele şi, dacă nu, de ce nu şi de ce nu a fost informat Congresul. Congresul trebuie să aibă cunoştinţă despre această ameninţare semnificativă asupra trupelor americane şi trupelor aliaţilor noştri şi ce opţiuni sunt disponibile pentru tragerea Rusiei la răspundere. Tăcerea deranjantă a Administraţiei şi lipsa de acţiuni periclitează vieţile trupelor noastre şi ale militarilor din ţări partenere. Refuzul preşedintelui de a lua atitudine contra Rusiei periclitează, de asemenea, vieţi în regiune, în contextul în care Guvernul afgan şi Statele Unite sunt implicaţi în negocieri de pace esenţiale cu talibanii”, afirmă Nancy Pelosi.

Preşedintele Donald Trump a negat că ar fi fost informat despre riscurile la adresa militarilor americani din Afganistan. „Nu m-a informat nimeni pe mine, pe vicepreşedintele Mike Pence sau pe şeful Statului Major, Mark Meadows, despre aşa-numitele atacuri ale ruşilor asupra trupelor noastre din Afganistan, despre care au relatat sursele anonime ale cotidianului de Ştiri False New York Times”, a declarat Donald Trump, subliniind că „nu a avut nimeni o atitudine mai dură faţă de Rusia decât Administraţia Trump”.

Raport elaborat de serviciile secrete americane

O unitate a agenţiilor de informaţii militare din Rusia le-a oferit în secret recompense insurgenţilor talibani pentru a omorî trupe ale coaliţiei internaţionale din Afganistan, inclusiv militari americani, au afirmat oficiali citaţi de cotidianul The New York Times. Administraţia SUA a concluzionat în urmă cu câteva luni că o unitate a serviciilor ruse de informaţii militare, implicată în tentative de asasinat şi alte operaţiuni secrete în Europa în scopul destabilizării Occidentului şi atacării persoanelor acuzate de trădare, a oferit în secret, anul trecut, recompense pentru atacuri care au avut succes. Militanţi islamişti ori elemente infracţionale asociate cu aceştia par să fi colectat bani oferiţi prin astfel de recompense, au declarat oficialii citaţi de NYT. Douăzeci de americani au fost ucişi în confruntările din Afganistan în 2019, dar nu este clar asupra căror crime există suspiciuni privind oferirea de recompense.

Datele raportului elaborat de serviciile secrete americane i-au fost prezentate preşedintelui Donald Trump, iar Consiliul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă a discutat despre această problemă la sfârşitul lunii martie. Oficialii de la Washington au elaborat o serie de potenţiale măsuri, începând cu formularea unei note de reclamaţie la Moscova şi a unei solicitări de oprire a acestor practici, dar şi posibilitatea intensificării sancţiunilor şi aplicării altor posibile măsuri de ripostă, dar Casa Albă trebuie să autorizeze acţiunile, au declarat oficialii citaţi.

Autor

Citește și