Prima pagină » Știri externe » Amenințare după ce trei nave guvernamentale chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze: „Japonia nu acceptă așa ceva”

Amenințare după ce trei nave guvernamentale chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze: „Japonia nu acceptă așa ceva”

Amenințare după ce trei nave guvernamentale chineze au pătruns în apele teritoriale japoneze:
Trei nave guvernamentale chineze au pătruns vineri în apele teritoriale ale arhipelagului Senkaku, insule administrate de Japonia, dar revendicate de China sub numele Diaoyu, a anunțat Paza de Coastă niponă, relatează AFP.

Trei nave guvernamentale chineze au pătruns vineri în apele teritoriale ale arhipelagului Senkaku, insule administrate de Japonia, dar revendicate de China sub numele Diaoyu, a anunțat Paza de Coastă niponă, relatează AFP.

Navele au intrat în apele teritoriale nipone la ora locală 9.30 (2.30, ora României), a precizat aceeași sursă.

„Japonia nu poate accepta așa ceva, este extrem de regretabil”, a decarat șeful diplomației nipone Fumio Kishida, adăugând că a prezentat nemulțumirea japoneză ambasadei Chinei de la Tokyo.

Aceste incursiuni repetate provoacă nemulțumirea Guvernului de dreapta al lui Shinzo Abe, care a promis să consolideze măsurile de supraveghere în jurul Senkaku a căror proprietate niponă nu este „negociabilă”, potrivit lui.

Beijingul trimite periodic nave, precum și avioane, în împrejurimile arhipelagului Senkaku, începând din septembrie 2012, atunci când Japonia a naționalizat trei dintre cele cinci insule din Marea Chinei de Est, cumpărându-le de la proprietarul lor privat nipon.

Diferendul teritorial s-a agravat brusc atunci, fiind marcat de o săptămână de manifestații antijaponeze, adeseori violente, în China.

În fața acestei intensificări a tensiunilor, Tokyo a anunțat recent constituirea unei forțe speciale formate din 600 de persoane și 12 nave ale pazei de coastă pentru a supraveghea și proteja acest arhipelag, în special cu zece noi nave de 1.000 de tone.

Acțiunea se înscrie în cadrul creșterii cheltuielilor destinate apărării, o premieră de 11 ani încoace.

Relațiile sunt în continuare tensionate, după ce săptămâna trecută Tokyo a afirmat că o fregată chineză a vizat, la 30 ianuarie, o navă militară japoneză, cu un radar care este utilizat pentru „indicarea” unei ținte ce urmează să fie atinse în Marea Chinei de Est.

Japonia a solicitat scuze, dar Beijingul a dezmințit afirmațiile, acuzând, în schimb, Tokyo că vrea „discrediteze” China.

Tokyo a amenințat că va prezenta probe care să susțină afirmațiile, dar, după ultimul test nuclear nord-coreean, se pare că au renunțat, potrivit presei și unor analiști, pentru a nu inflama și mai mult relațiile cu Beijingul, al cărui sprijin pentru comunitatea internațională este indispensabil cu privire la dosarul nord-coreean.

Arhipelagul nelocuit Senkaku/Diaoyu este situat la 200 de kilometri nord-est de coastele Taiwanului și la 400 de kilometri vest de insula Okinawa (sudul Japoniei). În afară de poziția sa strategică, fundul maritim al acestuia ar conține hidrocarburi.

Autor