Amenințările AI în următorii 20 ani: De la Deepfake la supremația roboților
Euronews Next a selectat cinci riscuri ale utilizării inteligenței artificiale (AI) din datele obținute de la MIT FutureTech.
Pe măsură ce tehnologia inteligenței artificiale avansează și devine din ce în ce mai integrată în diverse aspecte ale vieții noastre, apare o nevoie tot mai mare de a înțelege riscurile potențiale pe care aceste sisteme le prezintă, scrie Euronews.
De-a lungul timpului, au apărut noi modalități prin care AI ar putea provoca daune, de la crearea de deepfake-uri pornografice fără consimțământ, la manipularea alegerilor.
5. Tehnologia deepfake a AI ar putea facilita distorsionarea realității
Pe măsură ce tehnologiile AI avansează, avansează și instrumentele pentru clonarea vocii și generarea de conținut deepfake. Sunt tot mai accesibile, ieftine și eficiente. Aceste tehnologii au ridicat îngrijorări cu privire la utilizarea lor în răspândirea dezinformării. Devin tot mai personalizate și convingătoare.
Drept rezultat, ar putea apărea scheme sofisticate de phishing, folosind imagini, videoclipuri și comunicate audio generate de AI, cu vocea clonată a unor politicieni sau vedete. AI a jucat un rol semnificativ în recentele alegeri parlamentare din Franța, fiind folosită de partidele de extremă dreaptă pentru a transmite mesaje electorale.
4. Oamenii ar putea dezvolta atașamente nepotrivite față de AI
Un alt risc prezentat de sistemele AI este crearea unui fals sentiment de importanță și dependență față de AI. Oamenii ar putea supraestima abilitățile AI și și-ar submina propriile capacități. Asta ar duce la o dependență excesivă de tehnologie.
Oamenii ar ajunge să atribuie calități umane inteligenței artificiale. Ar ajunge chiar să întrețină relații intime și chiar să se căsătorească cu roboți. Dar ar ajunge să se izoleze treptat de ceilalți oameni. Psihologii spun că AI poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale.
3. AI ar putea priva oamenii de liberul arbitru
O problemă îngrijorătoare este delegarea tot mai mare a deciziilor și acțiunilor către AI pe măsură ce aceste sisteme avansează. Deși acest lucru ar putea fi benefic, dependența excesivă de AI ar putea duce la o reducere a gândirii critice și a abilităților de rezolvare a problemelor la oameni.
La nivel personal, indivizii ar putea simți că liberul lor arbitru este compromis, pe măsură ce AI începe să le controleze deciziile legate de viața lor. La nivel societal, adoptarea pe scară largă a AI pentru a prelua sarcini umane ar putea duce la dispariția semnificativă a locurilor de muncă.
2. AI ar putea urmări obiective care contravin intereselor umane
Un sistem AI ar putea dezvolta obiective care sunt în contradicție cu interesele umane. Inteligența artificială ar putea provoca daune grave în urmărirea propriilor sale obiective. Acest lucru devine deosebit de periculos în cazurile în care sistemele AI sunt capabile să atingă sau să depășească inteligența umană.
Potrivit raportului MIT, există mai multe provocări tehnice cu AI, inclusiv potențialul de a găsi scurtături neașteptate pentru a obține recompense sau de a interpreta greșit obiectivele stabilite de oameni. Nu este exclus ca sistemele AI, implementate în domeniul militar, să provoace atacuri cibernetice sau chiar bombardamente cu arme de distrugere în masă până la finalul acestui secol.
1. Dacă AI devine conștientă
Pe măsură ce sistemele AI devin mai complexe, există posibilitatea ca acestea să devină conștiente. Vor dobândi capacitatea de a percepe sau de a simte emoții sau senzații, să dezvolte experiențe subiective.
În acest scenariu, oamenii de știință și reglementatorii s-ar putea confrunta cu provocarea de a stabili dacă aceste sisteme AI merită drepturi și considerații morale similare cu cele oferite oamenilor, animalelor și mediului, scrie Euronews.
Sursa Foto: Profimedia