Amenințată cu o sancțiune în premieră în istoria UE, Polonia transmite un mesaj dur Bruxelles-ului
„Programul de schimbări profunde în țara noastră nu va încetini, dimpotrivă – nu poate fi vorba de a ajunge la un acord cu puteri care de ani de zile au tratat Polonia ca pe propria pradă”, a declarat Kaczynski pentru cotidianul Gazeta Polska Codziennie.
Comisia Europeană a lansat în decembrie procedura de sancționare a Poloniei din cauza nerespectării valorilor democratice și a normelor statului de drept.
„Reformele judiciare din Polonia au avut ca efect trecerea sistemului judiciar sub controlul politic al majorității parlamentare”, și-a motivat decizia Executivul Uniunii Europene.
Jacek Czaputowicz, ministrul de Externe al Poloniei, a declarat săptămâna trecută că în această dispută ar trebui să intervină Curtea de Justiție a UE, fiind „singura instituție îndreptățită” să decidă dacă legislația și standardele europene sunt respectate.
Pe de altă parte Kaczynski a comentat în legătură cu afirmațiile lui Czaputowicz că decizia privind reforma justiției „este de competența noastră internă (a Varșoviei), garantată de legislația UE”.
În decembrie anul trecut, Comisia Europeană a propus Consiliului Uniunii Europene să adopte o decizie în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE, care prevede posibilitatea suspendării drepturilor de vot ale Poloniei, din cauza situației sistemului judiciar polonez.
Această procedură, la care nu s-a apelat până în prezent, este declanșată atunci când se constată că un stat membru se află în riscul de încălcare gravă a valorilor UE și ea poate duce la sancțiuni contra țării respective.
„În pofida eforturilor repetate din ultimii doi ani pentru implicarea autorităților poloneze într-un dialog constructiv în cadrul reglementărilor privind statul de drept, Comisia Europeană a concluzionat astăzi că există un risc clar privind încălcarea normelor statului de drept în Polonia. Reformele judiciare din Polonia au avut ca efect trecerea sistemului judiciar sub controlul politic al majorității parlamentare. În lipsa independenței judiciare, apar serioase semne de întrebare privind aplicarea în mod eficient a legislației europene, de la protejarea investițiilor la recunoașterea reciprocă a deciziilor în domenii diverse, de genul disputelor privind custodia asupra copiilor și punerea în aplicare a mandatelor europene de arestare”, a anunțat miercuri Executivul Uniunii Europene.
„Prin urmare, Comisia Europeană propune Consiliului UE adoptarea unei decizii în virtutea Articolului 7(1) al Tratatului Uniunii Europene”, precizează instituția.
Decizia Comisiei Europene de a lansa procedura de sancționare a Poloniei în virtutea Articolului 7 al Tratatului UE „nu are nicio valoare”, fiind motivată politic, acuză Partidul Lege și Justiție (PiS, centru-dreapta), aflat la guvernare la Varșovia, informează agenția de presă PAP.