Prima pagină » Știri externe » America a „plimbat” DISTRUGĂTORUL USS Milius pe sub nasul Chinei, prin Strâmtoarea Taiwan / „SUA fac zgomot mediatic”

America a „plimbat” DISTRUGĂTORUL USS Milius pe sub nasul Chinei, prin Strâmtoarea Taiwan / „SUA fac zgomot mediatic”

America a „plimbat” DISTRUGĂTORUL USS Milius pe sub nasul Chinei, prin Strâmtoarea Taiwan / „SUA fac zgomot mediatic”

Distrugătorul american USS Milius a navigat duminică, 16 aprilie, prin Strâmtoarea Taiwan, revendicată de Beijing.

US Navy a decis să răspundă în felul acesta la recent încheiatele exerciţii militare chineze din aceeaşi zonă.

„Un tranzit de rutină”, susțin americanii

„USS Milius a efectuat un tranzit de rutină prin Strâmtoarea Taiwan, în apele unde libertatea de navigaţie şi de survol în mare înaltă se aplică în conformitate cu dreptul internaţional”, a indicat marina americană într-un comunicat de presă.

„Nava a tranzitat printr-un coridor în strâmtoare situat dincolo de orice mare teritorială a unui stat costier. Armata americană zboară, navighează şi operează peste tot acolo unde dreptul internaţional o permite” – US Navy

La rândul lor, autoritățile de la Beijing au transmis că au supravegheat trecerea unei nave de război americane prin Strâmtoarea Taiwan. În același timp, China acuză SUA că „fac zgomot mediatic” în jurul prezenţei distrugătorului USS Milius.

Forţele chineze din zonă „menţin în permanenţă un nivel înalt de alertă şi apără cu hotărâre suveranitatea şi securitatea naţionale, precum şi pacea şi stabilitatea regionale”, a afirmat Shi Yi, un purtător de cuvânt al armatei chineze.

Răspunsul Chinei la vizita în SUA a delegației Taiwanului

Cu o săptămână în urmă, distrugătorul USS Milius a navigat în apropierea Insulelor Spratleys, din Marea Chinei de Sud, revendicate de Beijing. Guvernul chinez a denunţat o „intruziune ilegală” în apele sale maritime.

Trecerea navei de război americane prin proximitatea Taiwanului intervine la o săptămână după ample exerciţii militare chineze în jurul insulei.

Timp de trei zile, nave şi avioane militare chineze au simulat o „blocadă totală” a insulei, ca reacţie la întâlnirea avută în California de preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen cu șeful Camerei Reprezentanţilor americane, Kevin McCarthy. Exerciţiile s-au încheiat la 10 aprilie, dar nave şi avioane militare chineze au continuat să circule în împrejurimile Taiwanului.

China priveşte cu nemulţumire apropierea din ultimii ani între autorităţile taiwaneze şi SUA. În pofida absenţei unor relaţii diplomatice oficiale, America furnizează Taiwanului un sprijin militar substanţial.

Beijingul consideră insula drept provincia sa, scrie Le Temps.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și