America nu mai trimite nave de război în Marea Neagră, o decizie luată la doar o zi după ce președintele Joe Biden a discutat la telefon cu Vladimir Putin. Să fie acesta un semn că Ucraina a fost lăsată la cheremul Rusiei, se întreabă mulți analiști de politică externă. Sau, cumva, ultimele manevre ale Kremlinului au convins SUA că Federația Rusă e pregătită de orice scenariu și nu se ferește de un conflict armat direct cu Unchiul Sam?!
Anunțul privind întoarcerea din drum a navelor de război americane care trebuiau să ajungă în Marea Neagră a fost făcut de Turcia. Oficiali de la Ankara au confirmat că SUA nu au mai soloicitat acordul pentru tranzitarea strâmtorilor Bosfor și Dardanele.
Surse diplomatice turce au precizat că trecerea unei prime nave americane, planificată pentru ziua de miercuri, nu a mai avut loc. Agenţia de ştiri Anadolu anunță că toate manevrele de săptămâna aceasta au fost anulate, fără ca Ankara să primească vreo explicație din partea partenerului american.
În urmă cu o săptămână, Washingtonul era pregătit să trimită în Marea Neagră două nave de război. Trecerea Bosforului era planificată pentru zilele de 14 şi 15 aprilie.
Conform Convenţiei de la Montreux (semnată în 1936), care reglementează traficul prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, orice navă militară pregătită să intre în Marea Neagră trebuie să își anunțe intenția de a traversa strâmtorile cu 15 zile înainte. În plus, prezența navelor militare în aceste ape este limitată ca timp statelor care nu au ieșire la Marea Neagră.
Anunţul că SUA urmau să trimită două nave de război în Marea Neagră a fost făcut pe fondul creşterii tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina. Decizia Casei Albe era văzută ca un semnal puternic de sprijin faţă de Kiev. În schimb, la numai o zi după ce a discutat telefonic cu Vladimir Putin, președintele Joe Biden a ordonat anularea deplasării navelor de război către Marea Neagră.
În ultimele zile, situația din estul Ucrainei a explodat. Pe fondul confruntărilor armate care au loc în Donbas, Kremlinul a trimis la granița ruso-ucraineană aproape 100.000 de soldați, informează mass-media de la Kiev! Țările occidentale sunt îngrijorate că Moscova va decide să intervină militar în Donbas și pun presiune pe Vladimir Putin să-și retragă trupele.