Statele Unite ale Americii au decis să retragă din Golful Persic portavionul USS Nimitz, purtător de focoase nucleare. După nouă luni de staționare în regiune, Nimitz a fost îndepărtat din coasta Iranului, semn că între Washington și Teheran se lucrează la o detensionare a relațiilor.
„Grupul aeropurtat Nimitz părăseşte zona de responsabilitate a comandamentului central, care acoperă întreg Orientul Mijlociu”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Portavionul USS Nimitz a fost trimis în regiune în luna septembrie pentru a supraveghea mişcările Iranului şi a descuraja Teheranul de la orice agresiune împotriva forţelor americane din vecinătate.
Noul secretar al Apărării, generalul Lloyd Austin, consideră că SUA au „o prezenţă suficient de robustă în Orientul Mijlociu pentru a răspunde la orice atac iranian”, a afirmat John Kirby în cursul unui briefing de presă. La întrebarea dacă plecarea acestei forţe maritime este un semnal de detensionare cu Iranul, purtătorul de cuvânt a subliniat că „ministrul a avut în vedere mediul geostrategic atunci când a aprobat mişcarea grupului aeropurtat”. El a adăugat că mişcarea a mai fost dictată şi de durata excepţional de lungă a acestei desfăşurări şi de necesitatea de a întreţine navele.
Pentagonul nu a anunțat dacă USS Nimitz va fi înlocuit în Golful Persic de un alt portavion. „Evaluăm constant nivelul ameninţărilor și încercăm în permanenţă să răspundem la această ameninţare cu capacităţile adecvate”, a comentat John Kirby.
USS Nimitz încheie o lungă misiune de 270 de zile, mai întâi în zona sa de port din Oceanul Pacific, apoi în Orientul Mijlociu, unde a patrulat din Golful Persic până în largul coastelor Somaliei. Portavionul a avut misiunea de a supraveghea și retragerea forţelor americane din Cornul Africii.
Pe de altă parte, președintele Joe Biden a arătat doreşte să revină în acordul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015 și menit să împiedice Teheranul să se doteze cu arma nucleară.