America a decis să vândă rachete de croazieră Taiwanului, o decizie care nu numai că a stârnit furia Beijingului, dar riscă să arunce în aer definitiv pacea în Asia de Sud-Est! SUA și China sunt pe picior de război (deocamdată, comercial și diplomatic), iar tensiunea acumulată în ultima vreme atinge cote nemaiîntâlnite, cred experții în politică internațională.
Președintele Donald Trump continuă să se comporte ca un businessman, astfel că a tratat chestiunea Taiwan din punctul de vedere al unui afacerist care-și dorește câștig cu orice preț. Așa se explică anunțul de miercuri, conform căruia Pentagonul va vinde 135 de rachete de coastă Taiwanului, la un preț total de aproape un miliard de dolari.
Un preț bun, dar nu și pentru un posibil conflict armat cu China. Fiindcă reacția Beijingului va fi furtunoasă – rachetele de croazieră Slam-ER au o rază de acţiune de 270 de kilometri, mai mare decât lăţimea Strâmtorii Taiwan care separă insula de China. Cu alte cuvinte, pot lovi teritoriul Chinei!
În replică, de câteva zile, președintele Xi Jinping a ordonat ca Armata de Eliberare a Poporului să intre în stare de alertă, un semnal primit cu îngrijorare de marile cancelarii occidentale.
Washingtonul consideră drept o prioritate strategică contracararea creşterii influenţei Beijingului în regiune, de aceea a și decis să înarmeze Taiwanul. Pachetul include lansatoare de rachetă tactice (436 de milioane de dolari) şi echipamente de imagistică destinate recunoaşterii aeriene (367 de milioane de dolari). În total, întreaga afacere America-Taiwan sare de 1,8 miliarde de dolari!
Departamentul de Stat al SUA notează într-un comunicat de presă că „vânzarea celor 135 de rachete serveşte intereselor economice şi de securitate ale Statelor Unite, ajutând Taiwanul să-şi modernizeze forţele armate şi să păstreze o capacitate de apărare credibilă”.
Totuși, poziția Beijingului este arhicunoscută: Taiwanul reprezintă doar un alt teritoriu al Chinei, la fel ca Hong Kong, spre exemplu. În cazul proclamării oficiale a independenţei Taipeiului (sau a vreunei intervenţii externe), președintele Xi Jinping a spus că va folosi imediat forța militară amată!
Trebuie precizat și că aceasta nu este singura afacere pusă la cale de Administrația Trump cu liderii de la Taipei: Taiwanul a cumpărat și 66 de avioane de vânătoare F-16, cu o clauză prin care comanda poate fi suplimentată până la 90 de modele!