Americanii cer Chinei să convingă Coreea de Nord să renunțe la programul nuclear: Folosiți-vă de dependența lor de petrol
Într-o vizită la Londra, unde s-a întâlnit cu premierul britanic Theresa May și cu ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, Tillerson a declarat că Statele Unite au vrut o rezoluție mult mai puternică din partea ONU împotriva Coreei de Nord.
„Este clar că va fi foarte dificil în ceea ce privește un embargo complet asupra petrolului din partea Consiliului de Securitate al ONU. De fapt, aceasta situație este îndreptată numai spre China, întrucât China furnizează, în esență, tot petrolul care ajunge în Coreea de Nord. Sper că o o putere mondială precum China va decide singură, va lua asupra ei folosirea acestui instrument foarte puternic al aprovizionării cu petrol pentru a convinge Coreea de Nord să-și reconsidere parcursul actual către dezvoltarea armelor nucleare, să-și reconsidere abordarea pentru dialog și negocieri în viitor”, a spus Tillerson.
Secretarul de stat al Statelor Unite a discutat cu oficiali britanici și francezi despre programele nucleare și de rachete balistice ale Coreei de Nord. SUA, Marea Britanie și Franța sunt membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.
La 12 septembrie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate rezoluția înaintată de Statele Unite care prevede impunerea de noi sancțiuni împotriva Coreei de Nord, la o săptămână după ce regimul de la Phenian a efectuat cel de-al șaselea și cel mai mare test nuclear.
Din rezoluție au fost eliminat câteva măsuri dure pe care le anunțaseră americanii săptămâna trecută, inclusiv cea privind embargoul complet pentru petrol. Sunt prevăzute reducerea importurilor nord-coreene de petrol, interzicerea exporturilor de textile din Coreea de Nord, precum și oprirea colaborării altor state cu regimul de la Phenian.
Produsele textile au reprezentat al doilea cea mai importantă sursă de export a nord-coreenilor în 2016, iar aproximativ 80% dintre aceste exporturi au ajuns în China.