Companiile americane Visa și MasterCard au circa șase săptămâni la dispoziție pentru a decide dacă rămân în Rusia, în contextul unei legi care le impune plata a sute de milioane de dolari pentru a opera în țară, potrivit Bloomberg.
„Cerințele actuale ale Rusiei merg mai departe decât suntem dispuși să facem. Sper să ajungem la o concluzie diferită (de propunerea actuală – n.r.) decât să ne întâlnim la 1 iulie și să spunem că nu suntem dispuși să participăm”, a declarat directorul general al Visa, Charlie Scharf, la o conferință cu investitorii, la Boston.
Șeful Visa și directorul general al MasterCard, Ajay Banga, au declarat că lucrează cu membri ai legislativului din Rusia pentru schimbarea legii, care a fost adoptată ca răspuns la sancțiunile impuse de SUA Rusiei în contextul crizei din Ucraina.
În joc se află venituri combinate de 638 de milioane de dolari ale celor doi operatori de plăți prin card, precum și poziția pe o piață importană care face tranziția de la plata în numerar la cea electronică.
Discuțiile companiilor cu oficialii ruși se poartă, însă, sub spectrul introducerii de noi sancțiuni de către Rusia, potrivit Bloomberg.
„Au trei variante – să rămână, să plece sau să negocieze. Dacă sunt introduse sancțiuni suplimentare după alegerile din Ucraina, atunci este mai puțin probabil ca Rusia să accepte concesii”, a declarat William Pomeranz, director adjunct la Institutul Kennan pentru Studii Avansate despre Rusia de la Centrul Internațional pentru Cercetători Woodrow Wilson.
Rusia a dat o lege pentru înființarea propriului sistem de plăți, după ce Visa și MasterCard au oprit procesarea tranzacțiilor la patru bănci din Rusia, ca răspuns la sancțiunile introduse de SUA. Legea impune companiilor străine care operează în Rusia penalități pentru oprirea serviciilor, precum și constituirea unui depozit financiar începând de la 1 iulie.
Companiile trebuie să formeze depozite la Banca Centrală a Rusiei, urmând ca penalitățile să fie trase din acestea dacă sunt blocate tranzacțiile. Cei doi operatori americani de plăți prin card au afirmat că garanțiile s-ar ridica la „sute de milioane” de dolari.
În cazul în care Rusia intervine, direct sau indirect, în alegerile prezidențiale programate duminică în Ucraina, Statele Unite și țările aliate „vor impune sancțiuni economice vizând sectoare economice”, a declarat, joi, secretarul de stat al SUA John Kerry. Statele Unite au avertizat că ar putea fi vizate industriile militară, energetică și financiară din Rusia.
„O astfel de situație ar forța Visa și MasterCard să se retragă. Costul ar fi substanțial”, a declarat Anders Aslund, cercetător la Institutul Peterson din Washington.
Deciziile Visa și MasterCard vor fi urmărite cu atenție și de alte companii americane cu afaceri în Rusia, a spus William Pomeranz, de la Institutul Kennan pentru Studii Avansate despre Rusia.