Prima pagină » Știri externe » Americanii pot deţine arme fără permis. Legea, adoptată în jumătate din SUA

Americanii pot deţine arme fără permis. Legea, adoptată în jumătate din SUA

Americanii pot deţine arme fără permis. Legea, adoptată în jumătate din SUA

Jumătate din cele 50 de state americane permit acum oamenilor să poarte arme fără a solicita mai întâi un permis. În urmă cu 13 ani, doar două state, Vermont şi Alaska, permiteau rezidenţilor dreptul neîngrădit de a purta o armă, bazându-se pe Al Doilea Amendament al Constituţiei, ca fiind un permis general pentru toţi.

Din 2010, însă, mai multe state au urmat exemplul, 11 dintre acestea adoptând legi privind portul fără permis numai în ultimii trei ani.

Controverse în privința dreptului de a deține arme

Mişcarea în creştere a adunat victorii în legislativele statelor cu o viteză remarcabilă, atrăgând aplauze din partea apărătorilor drepturilor privind armele de foc, dar stârnind în acelaşi timp temeri în rândul reformatorilor că schimbările vor duce la mai multe arme în stradă – şi probabil la mai multă violenţă, potrivit Huffpost.

„Dacă sunteţi un cetăţean care respectă legea, ar trebui să vă puteţi exercita pe deplin toate drepturile constituţionale”, a declarat Andi Turner, director legislativ al Texas Rifle Association. „Jumătate din statele Uniunii recunosc acum acest lucru”.

Sistemele de permise cer în general ca solicitanţii să demonstreze că pot mânui în siguranţă o armă, precum şi să arate că au cunoştinţe despre legile adesea complicate privind armele şi despre utilizarea forţei letale.

„Am asistat în ultimul deceniu la un efort foarte concertat din partea lobby-ului corporatist al armelor, în special al NRA”, a declarat Nick Wilson, cercetător în domeniul violenţei cu arme de foc la Center for American Progress. A fost o campanie de mare succes pentru lobby-ul pentru arme de foc. Îi ajută la rezultatele financiare… Dar este foarte îngrijorător pentru oricine este preocupat de siguranţa publică.

Modificările legale din stat s-au îmbinat cu alte două tendinţe care sunt de bun augur pentru susţinătorii armelor de foc. În primul rând, pandemia de Covid 19 a declanşat o creştere fără precedent a vânzărilor. Şi, în al doilea rând, persoanele de culoare şi femeile au reprezentat o parte mai mare a cumpărătorilor, diversificând un public de cumpărători de arme care, în mod tradiţional, era format din bărbaţi, albi şi conservatori.

Creșterea violenței, o temă sensibilă

Studiile sociologice tind să demonstreze că, în general, creşterea numărului de posesori de arme de foc se potriveşte cu creşterea violenţei.

„Nu este o coincidenţă faptul că în statele cu abordări foarte permisive în ceea ce priveşte armele în public, aveţi rate mai mari de decese cauzate de arme de foc”, a declarat Adam Skaggs, consilier şef al Giffords Law Center, un grup de reformă nepartizan.

În ultimii cinci ani, cercetătorii au demonstrat din ce în ce mai mult că relaxarea restricţiilor privind portul de arme de mână este asociată şi cu probleme precum creşterea numărului de furturi de arme şi a incidentelor provocate de furia rutieră, potrivit profesorului de drept de la Stanford, John Donohue.

Puţin peste o treime dintre americani locuiesc în cele 25 de state care adoptă legea portului fără permis.

New York şi-a înăsprit restricţiile privind armele după împuşcăturile în masă de anul trecut din Buffalo. Delaware a promulgat anul trecut o interdicţie la nivel de stat privind armele de asalt. O măsură electorală adoptată anul trecut de alegătorii din Oregon impune un permis pentru toate achiziţiile de arme şi restricţionează încărcătoarele cu mai mult de 10 cartuşe, deşi legea este blocată în instanţe.

Statele care au acceptă purtarea armei fără permis ar putea deveni majoritare înainte de sfârşitul anului 2023.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și