Prima pagină » Știri externe » Americanii, pregătiți să consume roșii mov, modificate genetic

Americanii, pregătiți să consume roșii mov, modificate genetic

Americanii, pregătiți să consume roșii mov, modificate genetic

Roşii mov, modificate genetic, ar putea ajunge în magazinele alimentare americane până anul viitor, după ce recent a primit aprobarea Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA).

Oamenii de știință spun despre această roșie că rezistă mai mult decât una obişnuită şi este mai sănătoasă.

De ce i-au schimbat culoarea

Într-un comunicat de presă, USDA menționează că „fructul a fost modificat pentru a-i schimba culoarea şi a-i spori calitatea nutriţională. Din punctul de vedere al riscului fitosanitar, această plantă poate fi cultivată şi utilizată în siguranţă în reproducere în Statele Unite”.

Potrivit John Innes Centre din Marea Britanie, culoarea purpurie provine din creşterea nivelului a ceea ce oamenii de ştiinţă cred că este un antioxidant care luptă împotriva cancerului, cunoscut sub numele de antociani, care transformă fructele de obicei roşii într-un violet intens. Se spune că alte fructe şi legume, cum ar fi roşiile obişnuite sau ceapa roşie, oferă beneficiile antocianilor.

Un grup de oameni de ştiinţă – unul dintre ei fiind biochimistul şi profesorul Cathie Martin – a produs fructe cu gust de roşii pentru a avea un nivel ridicat de antioxidant, oferind consumatorilor americani un fel de superfructe, scrie și publicația Insider. Din câte se pare, prof. Martin a reuşit să dezvolte roşia „prin ingineria unui comutator genetic precis, derivat dintr-o floare comestibilă” și a făcut asta cu mai bine de 10 ani în urmă.

Critici legate de aprobarea alimentelor modificate genetic

Acum, roșia mov mai trebuie doar să primească undă verde de la Administraţia pentru Alimente şi Medicamente înainte de a fi distribuit în magazine.

Însă, în continuare există numeroși critici care şi-au exprimat îngrijorarea că alimentele modificate genetic ar putea avea efecte negative asupra sănătăţii. Cu toate acestea, agenţiile majore, precum FDA şi Agenţia pentru Protecţia Mediului, reglementează strict alimentele modificate genetic.

Norfolk Plant Sciences, o companie înfiinţată de Martin şi Jonathan Jones, urmează să iniţieze anul viitor teste pentru a vedea ce consumatori sunt atraşi de roşiile mov. „Este foarte abstract, greu de înţeles”, a declarat Nathan Pumplin, directorul general al afacerii comerciale Norfolk, cu sediul în SUA. „Dar o roşie mov – fie alegi să o consumi, fie alegi să nu o consumi”, a pus punctul pe i afaceristul american.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și