Americanii vor ca SUA să intensifice atacurile împotriva ISIS
Sondajul a fost realizat de agenția Ipsos, în weekendul care a urmat atacurilor teroriste din Paris comise vineri seară. Potrivit acestuia, 63% dintre americani și-au exprimat temerile că un astfel de atac organizat ca cel din Paris ar putea să aibă loc în proximitatea lor, sugerând că securitatea națională ar trebui să fie un subiect al campaniilor candidaților pentru alegerile prezidențiale din SUA, programate în noiembrie 2016.
Rezultatele sondajului arată că americanii au temeri mai mari în privința atacurilor teroriste, după atentatele din Paris, decât au avut în cazul atentatului de la Maratonul din Boston din 2013, cu toate că a avut loc pe teritoriul american. La sondaj au participat 1.483 de oameni, 17% dintre aceștia au plasat riscul unui atac terorist pe primul loc în topul temerilor exprimate, înregistrându-se o creștere de 9% față de octombrie.
Potrivit sondajului realizat de Ipsos, 60% dintre americani sunt de părere că Statele Unite ar trebui să-și intensifice atacurile împotriva organizației teroriste Stat Islamic (SI), care a revendicat atentatele teroriste din Paris de vineri seară. Doar un mic procent dintre respondenți au declarat că susțin raidurile aeriene din Siria și Irak, dar 65% s-au opus trimiterii de trupe speciale în regiune, o strategie deja utilizată de Obama.
Când au fost întrebați despre mobilizarea de trupe terestre în zonele conflictuale, opoziția a crescut până la 76% privind deportarea militarilor americani. Ceea ce vine în contradicție cu propunerile unor candidați republicani la alegerile prezidențiale din 2016, ca Jeb Bush, fostul guvernator al Floridei, care a solicitat luni trimiterea mai multor trupe terestre americane în regiune.
În cadrul summitului G20 din Antalya, Turcia, Obama a declarat luni că ia în considerare posibilitatea de a trimite trupe terestre în Siria pentru a lupta împotriva militanților SI.
Luând în considerare rezultatele sondajului, republicanii care candidează pentru prezidențialele din 2016 ar putea aborda tema securității naționale într-o încercare de a o destabiliza pe Hillary Clinton, secretarul de stat al SUA, care se află în fața sondajelor candidând din partea democraților. Clinton susține că experiența sa diplomatică în politicile externe ale țării o recomandă pentru postul de comandant suprem al forțelor armate ale SUA, dar republicanii o acuză de politicile din Orientul Mijlociu ale lui Obama, care ar fi permis, în opinia lor, organizației teroriste Stat Islamic să dobândească o astfel de amploare.
Cu toate acestea, economia SUA rămas un indicator pentru cetățenii americani în baza căruia să voteze la alegerile prezidențiale din 2016. În 2004, în contextul amplorii războiului din Irak, amenințarea teroristă a fost un indicator plasat după economie și „valorile morale”, potrivit unor sondaje. Doar 19% au considerat terorismul cea mai mare problemă a SUA și dintre aceștia 86% l-au votat pe republicanul George W. Bush și doar 14% pe democratul John Kerry.