Prima pagină » Știri externe » Amnesty International acuză regimul sirian de CRIME și TORTURĂ. Cazul lui Tarek Ziad Abd al-Qader, bărbatul înapoiat familiei cu „urme vizibile de bici și cuțit, dar și cu părul smuls”

Amnesty International acuză regimul sirian de CRIME și TORTURĂ. Cazul lui Tarek Ziad Abd al-Qader, bărbatul înapoiat familiei cu „urme vizibile de bici și cuțit, dar și cu părul smuls”

Amnesty International acuză regimul sirian de CRIME și TORTURĂ. Cazul lui Tarek Ziad Abd al-Qader, bărbatul înapoiat familiei cu
Organizația de apărare a drepturilor omului Amnesty International a acuzat regimul președintelui sirian Bashar al-Assad de torturarea și uciderea unor deținuți și manifestanți pașnici, acte ce pot constitui crime împotriva umanității, transmite AFP.

Organizația de apărare a drepturilor omului Amnesty International a acuzat regimul președintelui sirian Bashar al-Assad de torturarea și uciderea unor deținuți și manifestanți pașnici, acte ce pot constitui crime împotriva umanității, transmite AFP.

În raportul său anual pentru 2011 publicat miercuri, Amnesty a detaliat modul în care trupele au trimis tancurile în cartierele rezidențiale, au ucis manifestanți pașnici și au arestat alte mii, torturați și reținuți în secret.

„Tipul și extinderea încălcărilor practicate de stat pot constitui crime împotriva umanității”, apreciază ONG-ul.

Raportul citează mai multe exemple, mai ales cel al unui bărbat neidentificat din Bamas (vest), arestat timp de trei zile, bătut, dezbrăcat și obligat să își „lingă propriul sânge de pe podea”.

La Homs (centru), continuă raportul, „corpul lui Tarek Ziad Abd al-Qader, arestat la 29 aprilie (2011), a fost înapoiat familiei în iunie, purtând mai ales semne de arsuri provocate de electricitate” precum și „urme vizibile cauzate de lovituri de bici și cuțit, iar o parte a părului său fusese smuls”.

Amnesty denunță de asemenea tentativa regimului de a zdrobi contestarea, citând cazul pianistului Malek Jandali instalat în Statele Unite și ai cărui părinți „au fost bătuți în casa lor din Homs” după ce fiul lor și-a manifestat opoziția față de regim în Statele Unite.

Această represiune nu ocolește copiii conform Amnesty care citează cazul lui Mohammed al-Moulaa Issa, în vârstă de 14 ani, originar din Deir Ezzor (est) și împușcat mortal de forțele de securitate deoarece a refuzat să participe la o manifestație pro-regim.

În timp ce Damascul a refuzat recent să furnizeze un raport Comitetului împoriva torturii al ONU, Amnesty denunță printre altele atitudinea puterii care „nu a întreprins anchete independente cu privire la asasinatele ilegale, torturi și alte încălcări grave ale drepturilor omului”.

Citește și