Proiectul privind Creșterea Ratei Fertilității și Prevenirea Declinului Populației interzice sterilizarea voluntară, considerată a doua cea mai utilizată metodă modernă de contracepție în Iran, și blochează accesul la informații despre contracepție, negându-le femeilor oportunitatea de a lua decizii informate despre sarcină.
Alături de eliminarea finanțării de la stat a programelor de planning familial, care până în 2012 a oferit femeilor acces la metode de contracepție, această măsură va conduce la înmulțirea sarcinilor nedorite, determinând tot mai multe femei să recurgă la avorturi ilegale și periculoase.
Lipsa accesului la prezervative, care anterior erau distribuite în clinici printr-un program finanțat de stat, ar determina de asemenea înmulțirea cazurilor de boli cu transmitere sexuală, inclusiv HIV, avertizează organizația Amnesty International.
Proiectul a fost adoptat de Parlamentul iranian în august 2014, iar în prezent este supus unor modificări la recomandarea Consiliului Gardienilor.
Un alt proiect legislativ care va fi dezbătut în Parlament luna viitoare va duce la discriminare între sexe, în special împotriva femeilor care aleg să nu aibă copii sau care nu se pot căsători și face copii. Proiectul le cere companiilor publice și private să angajeze cu prioritate bărbați care au copii, bărbați căsătoriți fără copii și femei căsătorite care au copii. De asemenea, proiectul face divorțul mai dificil și descurajează intervenția poliției și justiției în dispute familiale, lăsând femeile mai expuse la riscurile de violență domestică.
Autoritățile iraniene promovează o cultură periculoasă în care femile sunt private de drepturi importante și sunt considerate mașinării de făcut copii, nu ființe umane cu dreptul fundamental de a face alegeri despre propriul corp și viață, a declarat Hassiba Hadj Sahraoui, director adjunct al Amnesty International pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Condul Penal iranian deja pedepsește femeile și fetele care nu poartă văl musulman, iar mărturia unei femei în instanță valorează cât jumătate din declarația unui bărbat. Vârsta la care fetele devin responsabile penal este de doar nouă ani, în timp ce pentru băieți este de 15 ani. De asemenea, căsătoriile forțate sau la vârste timpurii sunt foarte răspândite în cazul fetelor din Iran, iar la unele universități femeile nu pot studia anumite materii.