Amnesty International atrage atenția că Grecia privează migranții de libertate în mod ilegal. „Un coșmar distopic finanțat de UE”
Grecia este criticată într-un raport al Amnesty International pentru modul în care îi tratează pe migranții care ajung pe teritoriul său.
Potrivit Amnesty, există dovezi care arată că autoritățile elene privează migranții de libertate în mod ilegal.
Grecia trebuie să abroge de urgență normele legale care fac ca persoanele care solicită azil acces în centrul de cazare de pe insula Samos, centru finanțat de UE, să fie private de libertate în mod sistematic și ilegal, spune Amnesty International într-un raport publicat miercuri. Organizația a cerut, de asemenea, ca Uniunea Europeană să tragă Grecia la răspundere pentru încălcările drepturilor omului în centru și să se asigure că acest model nu este un model pentru Pactul privind migrația și azilul, recent adoptat.
Potrivit Amnesty International, autorităţile din Grecia continuă să împingă înapoi către Turcia migranţii care traversează Marea Egee, iar grupuri de migranţi au fost abandonate „în condiţii îngrozitoare” pe mici insule de pe râul Evros, care delimitează graniţa terestră dintre Grecia şi Turcia.
În acest timp, conform aceluiaşi raport, Grecia recurge la acţiuni represive contra ONG-urilor care ajută migranţii să ajungă în Europa şi „face un delict din ajutorul umanitar”, întrucât mai multe dosare penale au fost deschise împotriva voluntarilor ONG-urilor care pledează pentru drepturile refugiaţilor.
Ce spune Comisia Europeană
Comisia Europeană a reamintit marţi Greciei că statele membre ale UE trebuie să „faciliteze condiţii adecvate de primire” a migranţilor.
„Suntem la curent cu raportul. Statele membre trebuie să ofere condiţii adecvate de primire, în conformitate cu normele europene”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Anitta Hipper, la conferinţa de presă zilnică a Executivului comunitar.
Ea a mai spus că această instituţie „a continuat să sprijine autorităţile elene pentru a îmbunătăţi facilităţile de primire, condiţiile de viaţă şi securitatea, şi pentru a crea locuri de cazare atât în interiorul Greciei, cât şi pe insule, pe lângă plata cheltuielilor medicale pentru migranţi”.
Sursa foto: Profimedia