Prima pagină » Știri externe » Amnesty International: Țările europene REPRIMĂ protestele și folosesc sisteme ilegale de MONITORIZARE

Amnesty International: Țările europene REPRIMĂ protestele și folosesc sisteme ilegale de MONITORIZARE

Țările europene îngrădesc dreptul la întrunire și reprimă protestele pașnice, a constatat organizația Amnesty International, reproșând, prin analizarea situației din 21 de state, violențe ale forțelor de ordine și utilizarea tehnologiilor pentru monitorizarea ilegală a manifestanților.

Acuzații grave din partea organizației Amnesty Internațional. În 21 de state europene, inclusiv în Germania și Franța, este îngrădită libertatea de asociere. Aceasta este concluzia unui raport al organizației pentru drepturile omului. În primul rând, activiștii ecologiști și participanții la protestele pro-Palestina sunt vizați de acțiunile excesive ale poliției și serviciilor de securitate. Iar acest lucru este la nivelul întregii Europe, potrivit organizației pentru drepturile omului Amnesty International.

”Noi urmărim atent situația, observăm și în Europa un mediu ostil protestelor, prin interzicerea adunărilor de persoane, prin violențe ale poliției, prin acțiuni de reprimare, prin arestarea manifestanților”, afirmă Paula Zimmermann, din cadrul filialei germane a Amnesty International.

Potrivit raportului, chiar și terminologia generează preocupări, întrucât ”manifestanții sunt numiți teroriști, infractori, agenți străini, anarhiști și extremiști”.

Autoritățile, acuzate că recurg la forță excesivă și folosesc tehnologii invazive de supraveghere

Amnesty International a verificat reglementările și politicile generale referitoare la gestionarea dreptului la întrunire și asociere în 21 de țări europene – Austria, Belgia, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Turcia și Marea Britanie.

”Statele sunt obligate, în virtutea tratatelor internaționale pe care le-au semnat, să respecte, să protejeze și să susțină drepturile omului, inclusiv cel privind libertatea de întrunire pașnică, de exprimare și asociere, precum și dreptul la non-discriminare, la viață privată și la integritate fizică (…) Acestea sunt esențiale pentru ca oamenii să poată protesta pașnic. Cu toate acestea, cercetările efectuate de Amnesty International arată că multe autorități de stat, în loc să abordeze preocupările presante, să înlăture obstacolele și să promoveze dialogul pentru remedierea nedreptăților, abuzurilor și discriminării, răspund la proteste prin reprimarea organizatorilor și participanților”, arată raportul Amnesty International.

”Sunt adoptate legi represive, sunt stabilite obligații procedurale oneroase, sunt impuse restricții în mod arbitrar, sunt aplicate politici rasiste, este folosită forța excesivă și care nu este necesară contra protestatarilor pașnici, există interferențe arbitrare, inclusiv arestări, proceduri de acuzare și de încarcerare a protestatarilor, este utilizată tot mai mult tehnologia invazivă de supraveghere”, subliniază Amnesty International.

Foto: Profimedia

Citește și:

Le Figaro: Marine Le Pen, vizată de o ANCHETĂ privind finanțarea campaniei electorale

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și