Analist: Componența Parlamentului European este orientată cel mai mult spre dreapta din istorie /Impactul asupra politicilor ecologice și integrării
Noua componență a Parlamentului European este orientată politic spre dreapta cel mai mult de la începerea alegerilor pentru desemnarea directă a eurodeputaților, iar configurația va avea impact puternic asupra politicilor ecologice și asupra avansării integrării în cadrul Uniunii Europene.
”Să spunem «la revedere» Pactului Verde European”, afirmă Simon Hix, profesor de Științe Politice la Institutul Universitar European din orașul italian Florența, citat de cotidianul Financial Times.
În opinia analistului, chiar dacă blocul Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta), al Ursulei von der Leyen, a devenit mai puternic, prin potențiala colaborare cu formațiuni poziționate la stânga și la dreapta eșichierului politic, noua configurație, care slăbește pozițiile liberalilor și ecologiștilor, riscă să complice eforturile ei de a obține un nou mandat de președinte al Comisiei Europene.
Cel mai de dreapta Parlament European din istorie
”Studiind compoziția Parlamentului European de după fiecare scrutin organizat începând din 1979, această componență este cea mai de dreapta de până acum, cu cei mai mulți eurodeputați având poziții doctrinare situate la dreapta de linia Partidului Popular European”, constată analistul Simon Hix.
Conform unui grafic postat de Simon Hix pe platforma de microblogging X, eurodeputații de dreapta neafiliați reprezintă peste 10%, cei ai dreptei radicale 8,9%, conservatorii naționaliști 11,3%, iar creștin-democrații și conservatorii 26,1%. Practic, forțele de extremă-dreapta, dreapta naționalistă și centru-dreapta depășesc ușor 50% din numărul europarlamentarilor, cea mai mare pondere începând din 1979 până acum.
Conform datelor oficiale, Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta) a obținut 189 de locuri în Parlamentul European, din totalul de 720, iar Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D, centru-stânga), 135 de locuri. Grupul Înnoim Europa (RE, centru-dreapta) va avea 79 de locuri. Eurodeputații de dreapta neafiliați vor avea 97 de mandate.
Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR, dreapta, naționalist) a obținut 73 de mandate, iar alianța suveranistă Identitate și Democrație (ID, dreapta), 58 de locuri. Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană (Verzi/EFA, ecologiști, centru-stânga) a obținut 53 de locuri, iar grupul Stângii, 36 de locuri.
Foto: Simon Hix, X
Citește și: